Slottshøyden (Oppdatert i 2019 med tips om fjelltrikken!)

En av de må-se områdene i den ungarske hovedstaden er Slottshøyden, som ble byen Buda etter den mongolske invasjonen i 1241.

Den mest formidable bygningen er Buda-palasset, en gang setet til ungarske konger og Habsburg keiserne. Den nåværende versjonen - som skiller seg ut sitt grønne tak, inneholder flere museer med interessante utstillinger og er en rekonstruksjon etter ødeleggelsene under krigen.
Men under er restene av flere eldre palasser, som du kan se selv om du går inn i de nederste etasjene i Budapest Historiske Museum (på gårdsplassen på baksiden).
Likevel, for de fleste, er den store attraksjonen til Slottshøyden Matthias kirken, som er rikelig dekorert innvendig og utvendig. Den nåværende neo-gotiske kirken ble bygget i slutten av 1800-tallet i et forsøk på å bygge en kirke som det kunne ha stått da kong Matthias giftet seg der på slutten av det 15. århundre (selv om ingen vet hvordan den kirken så ut som). Den romantiske fiskebastionen ved høydekanten tilbyr en fantastisk utsikt over Donau og Pest.
Resten av Slottshøyden er prikket med koselige små gater med fargerike fasader og vakre porticos og indre gårdsplasser. Det finnes en rekke restauranter, kafeer og kunstgallerier. Ytre voller og promenader tilbyr mer utsikt over Buda-åsene utenfor – så om du har tid – ta deg gjerne en vandring utenfor turistløyppa.
Ved foten av Slottshøydens vestlige mur finner du inngangen til sykehuset i fjellet, som gir et unikt innblikk i systemet med huler og tunneler under. Og du vil kanskje sette pris på å se en av byens får militære vaktskifter – da skal du besøke vaktskiftet ved presidentpalasset (like ved den lille tog/fjelltrikken), som skjer daglig kl 12:00.

Høyden med borgen (de lokale kaller det Slottshøyden, Buda-borgen eller bare Borgen) ligger på Buda siden av byen. I området ligger også gamlebyen med en rekke museer, restauranter, kafféer, butikker og flotte buede gater og hus i gotisk- og barokkstil. Området har stått på Unescos Verdensarvliste siden 1987.


Budaslottet - kongepalasset i Budapest.
På slottshøyden finner du  det berømte Budaslottet (Budavari Palota på ungarsk), som ble påbegynt på 1200-tallet og som er et nasjonalsymbol. Ungarn var et eget kongerike fra 1000 til 1944. Du visste det kanskje ikke med slotshøyden huset i sin tid flere slott inkarnasjoner for da tidens kongelige eller deres representanter. Det nåværende palasset med sin grønne kuppel er en etterkrigsoppbygging som aldri ble okkupert av kongelige.
I dag huser slottet institusjoner som Historisk Museum, Nasjonalgallerietog Széchenyi Nasjonalbibliotek. Både Slottet og Slottshagen er arkitektoniske og kulturelle perler. Her arrangeres blant annet en av landets største vinfestivaler i begynnelsen av september.

På Szentháromság-torget finner du den majestetiske Mathiaskirken som er bygget i midten av det 13.århundrei neo-gotisk stil. Kirken har vært brukt til flere kroningsseremonier og huser museet for religiøs kunst samt kopier av de ungarske kronjuvelene. Foran kirken finner man en spesiell statue som heter Treenighetsmonumentet.

For byens beste utsikt bør du også gå de få trapptrinnene opp på Fiskerbastionen som ser ut som en mye eldre bygning, men ble bygget så sent som i 1905. Denne flotte utkiksposten i ny-gotiske stil har sitt navn fra middelalderen. Da var det fiskere som hadde ansvar for å forsvare denne delen av byen og derfra kommer navnet. Herfra har du en fantastisk utsikt over til Pest-siden.

Budapest.no er arrangerer flere bryllup i året her.

Slottshøyden med sin kultur, byggekunst og rolige miljø er en av de roligere delene av byen, men borgen har dessverre opplevd mange beleiringer, krig og uro. Under borgen, bare noen hundre meter unna Mathiaskirken, finner du museumet Militærsykehuset. På dette museet kan du få innblikk i slottshøydens litt mørkere historie.


FUNICULAR - fjelltrikken opp til slottshøyden i Budapest.

Med et kort stigning / løp målt til 51 meter, fra elvebredden som forbinder Clark Adam-torget og opp til Buda-slottet, er fjelltrikken først og fremst kjent for sitt utseende og historie, ikke dens fart og lengde.
Den går ca 1,5 meter per sekund, så får du rikelig tid til å sette pris på utsikten og glede å overta fotgjengere som klatrer i svette og sol opp til Slottshøyden. Ved lanseringen i 1870 var dette det andre av sitt slag i Europa, og transporterte i gjennomsnitt 4-500 passasjerer daglig frem til første verdenskrig. Da slo hardere tider (og bomber) til og togbanen tok en pause frem til renoveringen og ny oppstart i 1986.

Slottshøyden er et absolutt must-see i Budapest. Når du har sett deg ferdig her oppe kan du ta den koselige taubanen fra Budaslottet ned til Kjedebroen.

Relatert Innhold
St. George hotellet

Ærverdig slottshotell med historisk sus så det holder.

Tradisjonell ungarsk restaurant Cafe Pierrot

Ungarsk med internasjonalt tilsnitt. Populær!

Bryllup og giftemål i Budapest - les mer her!

Å gifte seg i utlandet er for mange en stor drøm - hvorfor ikke la drømmen bli virkelighet i Budapest?

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Side Buda
Adresse Budapest, 1014
Transport Bus: 16, 16A, 116, Tau-banen fra Kjedebroen, T-bane: M2 - Széll Kálmán tér,
Byggeår 13. århundre
Åpningstider Slottshøyden er åpen døgerundt
Inngang Gratis

Gabors Insiders tip

På Slottshøyden vestlige side finner du Tóth Árpád sétány en hyggelig promenade med masse grønt og med en flott utsikt mot den vestlige delen av Budapest. Vi anbefaler turen på ettermiddagen mens det er lyst.

På Slottshøyden kan du finne følgende attraksjoner og steder verdt et besøk:

St. George hotellet

Ærverdig slottshotell med historisk sus så det holder.

Les mer
Tradisjonell ungarsk restaurant Cafe Pierrot

Ungarsk med internasjonalt tilsnitt. Populær!

Les mer
Mathiaskirken - byens landmerke

Denne fantastiske kirken på Slottshøyden ble gjennomgående restaurert mellom 2009 og 2015. Kirken er ikke bare en vakker ”must-see”-severdighet for turister, men har også en stor betydning for de lokale innbyggerne.

Les mer
Treenighet statue i Budapest

Les om et spesielt monument som befinner seg ved Mathias - kriken på Slottshøyden

Les mer
Fiskebastionen i Budapest

​Besøk den berømte Fiskerbastionen på slottshøyden og nyt utsikten over Pest!

Les mer
Klippesykehus inngang

Besøk Militærsykehuset; et historisk anlegg som nå er museum.

Les mer

Vi kan tilby følgende tjenester relatert til Parlamentet:

Bryllup og giftemål i Budapest - les mer her!

Å gifte seg i utlandet er for mange en stor drøm - hvorfor ikke la drømmen bli virkelighet i Budapest?

Les mer
Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Les mer
Budapest gourmet tur - gourmet walk

Bli med på en underholdende og matglad tur med lokalkjente foodies i Budapest!

Les mer
Byens beste elvecruise?

Les mer om elvecruiset som mange mener gir mest for pengene for grupper hvor vi inkluderer drosje fra bosted, velkomstdrink og 4 retters meny med drikkepakke!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Utrolig fornøyd med profesjonell service. Leverte det vi spurte om - både arrangerte turer, hotellbestilling, reservasjoner og mer til. Presis, rask og absolutt til å stole på. Anbefales!
Benita Hansen 5
Benita Hansen 05-10-2014 10:22:52
Fantastisk
Håkon F. Dahl 5
Håkon F. Dahl 21-06-2015 23:52:16
Vil med dette få takke for et helt fantastik opplegg fra dere når vi hadde vår årlige tur. Vi er 3 par som reiser sammen, og dette overgikk det vi har vært med på tidligere. Ble hentet i limo, med champagne. Gabor med all sin kunnskap om byen som vi fikk stor glede av på Gourmet Walken. Flott vingårdsbesøk, og ikke minst anbefalingen av restauranet Paprika som var alldeles nydelig.Damene våre var kjempefornøyd med spa behandlingen, og det hele ble avsluttet med et deilig kveldscruise, med god mat og drikke og god stemmning. Har ikke det minste problemer med og anbefale dere til andre. Igjen mange tusen takk for et helt fantastisk opplegg fra deres side. Mvh. Arvid Ødegaard
Arvid Ødegaard 5
Arvid Ødegaard 26-10-2015 13:08:27
{assign_variable:p_url=""}