Parlamentet i Budapest (oppdatert, inkl 8 fakta tips!)

Den mest kjente bygningen i Budapest er nok utvilsomt det flotte Parlamentet.

Dette er den nest største parlamentetsbygningen på kontinentet og et absolutt must-see i Budapest!

Korte fakta:

  • Oppbyggingen av Parlamentet tok nesten 20 år 
  • Parlamentet i Budapest er det andre største i verden
  • Antall tårnspid rundt parlamentet er det samme som antall dager i året, 365 
  • Fra gammelt av brukte man store isblokker som naturlig aircondition i bygget


Konstruksjonen av Parlamentet ble startet i 1885 og varte i 19 år. Gjennomsnittlig jobbet 1000 mennesker kontinuerlig med konstruksjonen av dette fantastiske bygget, som er totalt 18 000 kvm stort, 268 m langt og 96 m høyt. Under konstruksjonen ble det kun brukt ungarske materialer, dette var for å fremskynde utviklingen av lokalnæringen.

Parlamentets arkitektonisk stil
Det ungarske Parlamentet er oppført i en gotisk arktektonisk stil, men en symmetrisk fasade og en stor sentral kuppel. Kuppelen er stilmessig oppført i ny-renaissance arkitektur.  Også fra innsiden er parlamentet symmetrisk og har dermed to helt identiske parlamentshaller, hvorav en brukes til som arena for politiske møter, den andre brukes til guidede turer. Dette betyr allikevel ikke at det er guidede turer daglig, ved statsbesøk og "viktigere" møter er Parlamentet ikke åpent for besøkende.

Gammelt, men teknisk avansert
Et av de mest interessante tekniske verktøyene i bygget er air condition-systemet. Det sirkulerer kald luft gjennom rommene ved hjelp av is, et system som fortsatt brukes den dag i dag.
I og med at Parlamentet er i bruk, kan man ikke vandre fritt rundt, men man kan være med på guidete turer, noe som absolutt anbefales. Da kan du blant annet se den ungarske hellige kronen samt det overdådige kongelige septer, som er smykket med edelstener.
Kronjuvelene er plassert i det vakre Cupola rommet, og er omgitt av statuer av ungarske konger. Alle rommene i Parlamentet er pent pyntet med gull og dype røde fløyelstepper, og er vel verdt en guidet tur.
Det er faktisk brukt så mye som 40 kilo gull i utsmykningen av de 691 rommene.

Så gå ikke glipp av Budapests vakre parlament, en av Ungarns største attraksjoner!

8 fakta-tips om Parlamentet i Budapest

1) Parlamentet i Budapester den største byggingen i Ungarn. Faktisk er Parlamentet i Budapest 268,32 meter langt, 118,13 meter bredt og det rommer mer enn , 691 rom.

3) Parlamentet rommer sitt eget bibliotek og dette har den største samlingen av paralementiske dokument på flere millioner som kan fritt brukes av innbyggerne i Ungarn.

4) Høyden på bygget er 96 meter og er en historisk, symbolsk referanse som refererer til den ungarske erobringen i 896 og Millennium feiringen i 1896.

5) Paramentet har over 20 km med trapper og det ble brukt mer enn 40 millioner murstein!

6) Du kan se et imponerende antall skulpturer, faktisk mer enn 365 gotiske tårnspisser og mer enn 85 statuer pryder byggingen på utsiden. De ungarske kongene pryder forsiden mot Donau, menspromente militære ledere og prinser av Transilvania pryder området mot Kossuth lajos plass.

7)Arkitekten som vant konkurransen for tegning av var Imre Steindl (1839-1902), som var en professor ved Universitetet for teknologi og økonomi. Dessverre døde han før parlamentet åpnet offisielt.

8) Det ungarske parlamentet er det tredje største parlamentet i verden.

Parlamentet sett fra Kossuth Lajos Ter

Vi stiller gjerne opp og booker en fantastisk guidet tur i Parlamentet på dager hvor den interne møteprogrammet tillater dette - forutsatt at du har booket minimum overnatting via oss!
Ta kontakt med oss for informasjon!

Lurer du på hvordan du kan kjøpe billetter (tickets) til Parlamentet i Budapest? Det får du kjøpt ved inngangen og de har egne guider som viser deg rundt. Enten du er turist i Budapest eller i Ungarn så bør du se parlamentet fra utsiden eller kjøpe billett å besøke parlamentet på innsiden.
Vurder også en tur til Slottshøyden og Buda slottet som du kan lese mer om her!

Du kan lese mer Parlamentet i Budapest på den offisielle hjemmmesiden her eller du kan se Wikipedias artikkel om Parlamentet i Budapest på Wikipedia. 
Vi har også skrevet om Parlamentet på Svensk - synes du det er mer spennende kan du lese den svenske saken om Parlamentet på budapest.nu.

Relatert Innhold
Szent Istvans Basilika i Budapest

Szent István Basilikaen ligger på vakre Szent István tér, midt i Budapest sentrum. Dette er et av de viktigste kirkebyggene i Budapest og en av byens største turistattraksjoner.

Palatinusbadet på Margaret- øya

Besøk den 2,5km lange øye som ligger midt i mellom Buda og Pest!

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Gruppereiser til Budapest

Gruppetur til Budapest med gruppeprogram fra reisebyrået som har Budapest som spesialitet! Les mer om hva vi tilbyr for deg som vil på gruppetur til Budapest her!

Side Pest
Adresse Kossuth Lajos tér 1-3, 1055 Budapest
Transport Bus: 15, Trolley: 70, 78, Tram: 2, Metro: M2 - Kossuth Lajos tér
Byggeår 1885-1904
Åpningstider Guidede turer hver dag . Ingen visning på røde dager og under stortingsmøter.
Inngang Gratis

I gangavstand og i nærheten av Parlamentet kan du finne følgende attraksjoner og steder verdt et besøk: 

Szent Istvans Basilika i Budapest

Szent István Basilikaen ligger på vakre Szent István tér, midt i Budapest sentrum. Dette er et av de viktigste kirkebyggene i Budapest og en av byens største turistattraksjoner.

Les mer
Palatinusbadet på Margaret- øya

Besøk den 2,5km lange øye som ligger midt i mellom Buda og Pest!

Les mer
Kjedebroen i nattlys i Budapest

Kjedebroen er en av Budapests mest kjente landemerker og severdigheter. Den ble bygget i 1849 og var den første permanente broen over Donau mellom Buda og Pest.

Les mer
Restaurant Iguana Budapest er en populær budapest spiseted

Tex-mex himmelen i Budapest! Populær!

Les mer

Vi kan tilby følgende tjenester relatert til Parlamentet: 

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Les mer
Gruppereiser til Budapest

Gruppetur til Budapest med gruppeprogram fra reisebyrået som har Budapest som spesialitet! Les mer om hva vi tilbyr for deg som vil på gruppetur til Budapest her!

Les mer
Dette kan du gjøre med kjæresten i Budapest

Perlen ved Donau, Budapest, være et flott alternativ for en romantisk helgetur. Dette kan du gjøre med kjæresten I Budapest!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Mycket bra!
Ake Nordkje 5
Ake Nordkje 1.1.2014 13:16
En flott, litt utenom det vanlige, reisearrangør som gjør det lille ekstra. Det gjør at vi føler oss godt ivaretatt. Overrasker med å ha med ting som gjør at bussturen blir hyggelig. Stiller opp på alt, busser, hotell, restauranter var klare til avtalt tid gjennom hele arrangementet. Anbefales på det sterkeste, dette er andre gang jeg har vært på tur med de.
Aage Heiersjø 5
Aage Heiersjø 16.10.2014 14:04
We had a fantastic weekend in Budapest. Extremely well looked after. Everything worked perfectly. Strongly recommend Budapest Agency to look after anyones requirements when visiting Budapest. Thank you.
Alister Ewing 5
Alister Ewing 19.10.2015 14:08
Vi var gjester i Cathrine og Heins sitt bryllup, august 2014. Hele arrangementet var helt fantastisk fra start til slutt. En uforglemmelig opplevelse, i en by vi absolutt kunne tenke oss å reise tilbake til, og da vil vi selvfølgelig ta kontakt med Budapestagency igjen. Virkelig profesjonelt!
Jeg har vært det to ganger og jeg drar gjerne tilbake. Vi hadde det supert i Budapest.
Anita Jensen 5
Anita Jensen 16.10.2014 19:10
{assign_variable:p_url=""}