Operahuset (inkl 4 info punkter om Budapests operahus)

En av Budapests flotteste bygninger, enten man er dreven operaelskere og nybegynner med sans for unik arkitektur!

Info punkter om operahuset i Budapest:

  1. Det ungarske statsoperahuset ble bygget i 1875
  2. Det er det største operahuset i Budapest og i Ungarn
  3. Foran bygningen er statuer av Ferenc Erkel og Franz Liszt (de mest kjente ungarske komponistene)
  4. Operahuset er kjent i hele verden på grunn av den fantsastiske akustikken bygget innahar

Oppdatert 2017/2018/2019:
Operahuset er under renovasjon til våren 2020, derfor går operahusetets forestillinger 2017/2019 i stor grad på Budapests Erkel-teater. Men enkelte deler av bygningen kan besøkes selv om renovasjon skjer .

Operascene spilte en sentral rolle i samfunnslivet i det 19. århundret i Europa og i Ungarn var intet unntak i såmåte. Den eneste forskjellen var at Budapests manglet en dedikert bygging til opera, noe som førte frem økt krav blant byens sosietet for et nytt operahus i Budapest.

Operahuset i Budapest står som en av de vakreste neo-renessansebyggene i Europa. Da den ble åpnet i 1884 var konstruksjonen som omfattet bruken av marmor og fresker særlig tydelig ettersom dette var fra noen av de beste håndverkene fra den tiden. Designet av Miklós Ybl, en av Europas ledende arkitekter i midten til slutten av 1800-tallet, ble den ungarske statsoperaen raskt en av de mest prestisjetunge musikalske institusjonene i Europa.
Det er ingen hemmelighet at operahuset i Wien var en stor inspirasjon til arkitekten. Neppe tilfeldig, ettersom det var Union mellom Østerikke og Ungarn i denne perioden.
Statsoperaens dører åpnet for første gang i 1884. Kongen Franz Josef innviet byggingen personlig, og kronet projektet som en ubetinget suksess.


Fantastisk utsmykkning både inne og ute
Det Ungarske Statsoperahuset, som det offisielt kalles, huser landets eneste operaselskap. Byggingen selv er en av Budapests viktigste monument fra det 19. århundret og det gjelder ikke bare fasaden men også innvendig. Dekorasjonen inkluderer malerier og skulpturer av datidens store kunstnere: Karoly Lotz, Bertalan Szekely, Mor Than og Alajos Strobl. Du finner skulpturene av grunnleggerne av ungarsk opera, nemlig Ferenc Erkel og Ferenc Liszt (Jepp, flyplassen er også oppkalt etter ham) ved inngangen.
På toppen finner du også skulpturer av 16 ulike komponister, med betydelige pondus og roller for operaen i regionen fra tiden før og under byggingen.


Nydelig akustikk
Budapest operahus regnes for å være blant de beste operahusene i verden når det gjelder akustikk, og har et auditorium med plass til 1200 personer. Det er hesteskoformet og -  ifølge målinger utført av en gruppe internasjonale ingeniører har den tredje beste akustikken blant lignende europeiske spillesteder (etter Scala i Milano og Paris Opera House). Statuen av Ferenc Erkel står foran operahuset. Han var komponisten av den ungarske nasjonalmenningen og den første musikkdirektøren til operaen. Den andre statuen foran Budapest Opera er av Ferenc Liszt, den velkjente ungarske komponisten

Er du interessert i opera og har booket overnatting eller pakkereise med fly via oss kan vi sørge for billetter til de fleste forestillingene, også de som tilsynelatende fremstår som utsolgte da vi gjennom 10 år har god kontakt med Operahuset. Billettene håndleveres til ditt bosted.


Unike gruppeprogram

For store grupper har vi tidligere stengt av operahuset og gjennomført visningsturer med backstage adgang, mini/full konserter med noen av regionens beste operasangere.
Ta kontakt med oss for mer informasjon. 

Relatert Innhold
Szent Istvans Basilika i Budapest

Szent István Basilikaen ligger på vakre Szent István tér, midt i Budapest sentrum. Dette er et av de viktigste kirkebyggene i Budapest og en av byens største turistattraksjoner.

Budapests storslåtte boulevard Andrassy gata

”Budapest´s Champs-Élysées” og ”byens paradegate” - den elegante boulevarden, Andrássy út vel verdt et besøk.

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Den ungarske statsopera

Statsoperaen er verdenskjent for sin flotte utsmykning og er en serverdighet i seg selv.

Side Buda
Adresse Budapest, Andrássy út 22, 1061
Transport Metro - M1 - Opera Buss: 105
Byggeår 1884
Åpningstider Man - Søn 10:00 - 20:00
Inngang Inngang - gratis

I gangavstand og i nærheten av Operaen kan du finne følgende attraksjoner og steder verdt et besøk:

Szent Istvans Basilika i Budapest

Szent István Basilikaen ligger på vakre Szent István tér, midt i Budapest sentrum. Dette er et av de viktigste kirkebyggene i Budapest og en av byens største turistattraksjoner.

Les mer
Budapests storslåtte boulevard Andrassy gata

”Budapest´s Champs-Élysées” og ”byens paradegate” - den elegante boulevarden, Andrássy út vel verdt et besøk.

Les mer

Ny biff-himmel åpner i Budapest!

Les mer
Menza Budapest en utmerket restaurant

Retro og koselige restaurant!

Les mer

Vi kan tilby følgende tjenester relatert til Operaen:

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Les mer
Den ungarske statsopera

Statsoperaen er verdenskjent for sin flotte utsmykning og er en serverdighet i seg selv.

Les mer
Gruppereiser til Budapest

Gruppetur til Budapest med gruppeprogram fra reisebyrået som har Budapest som spesialitet! Les mer om hva vi tilbyr for deg som vil på gruppetur til Budapest her!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Alt du trenger for en fantastisk Budapest opplevelse ! De ordner det du ønsker og gir gode anbefalinger og tips om alt hva Budapest har å by på. Vi vil tilbake allerede, og anbefaler alle å oppleve Budapest ved hjelp av Budapestagency !
Elen Hestnes 5
Elen Hestnes 25-09-2014 08:57:57
Budapestagency took very good care of us and i give them 5 stars, but they really should have 6 stars! The information before and during our stay was impressive and we had such a good time in this beautiful city. Fun, fun, fun! We really appreciated being picked up at the AirPort that late at night since our flight was late. LOVE BUDAPEST i hope to visit again.
Christine Johansson 5
Christine Johansson 11-05-2017 15:23:30
Har brukt Budapestagency begge gangene vi har vart pa jentetur i Budapest, fantastisk service og opplevelser. Neste gang haper jeg a reise med kjaresten?
Wenche Linn Blomli 5
Wenche Linn Blomli 11-11-2016 17:33:48
{assign_variable:p_url=""}