Andrássy út

”Budapest´s Champs-Élysées” og ”byens paradegate” - den elegante boulevarden, Andrássy út vel verdt et besøk.

Langs denne særegne gaten er det mange butikker, museer, og flotte eksemplarer på Budapests storslåtte arkitektur, som for eksempel det ungarske statsoperahuset.

Den vel 2.5 km lange gaten knytter  sentrum i den andre enden av gaten og mottsatt ende finner du Helteplassen og byparken. Herifra og ned mot sentrum finner du en rekke museum og restauranter, samt en solid utvalg av ambassader. Grunnet sin historiske og kulturelle verdi har Andrássy vært på Verdensarvlisten siden 2002, noe man fort forstår når man går nedover gaten, og ser den flotte byggningsmassen.

Midtveis i gaten kommer du til knutepunktet Oktogon. Herfra kan man vandre mot Margaretøyen eller fortsette langs Andrássy ned til sentrum. Hvis man ønsker seg en kaffekopp på veien er fasjonable Book Café et godt tips og dette ligger like nedenfor Utelivsgaten Liszt Ferenc Ter. Side om side ved inngangen til Book Cafe ligger også den eneste restauranten i Budapest hvor man ikke kan bestille bord (kun drop in). Restauranten Klassz, er en uhøytidelig bistro med en fot solid plassert i det ungarske kjøkken og den andre i det franske kjøkken.

Andrássy har et stort utvalg av butikker. Du finner alt fra internasjonale premium merker til bruktbutikker. Pga finanskrisen varierer utvalget av butikker årlig, men de fleste internasjonale premiumbutikker har fortsatt utsalg i denne gaten.

Med et utall restauranter, streetfood steder og flotte kaféer, er det definitivt noe for en hver smak. Gaten sies å gi samme følelse som å vandre langs Champs-Élysées, og det er herifra man sier at Budapest har fått kallenavnet Østens Paris.

Det er flere museer og kulturelle muligheter langs Andrássy. Blant de mest kjente er Terrormuseet, som ligger like overfor Oktogon. Dystre minner preger bygningen. Her får du ikke den tradisjonelle museumsopplevelsen. Du blir vist terroren og skrekken som ungarerne opplevde under kommunisttiden. Ingen lystig opplevelse, men likefult viktig og interessant. Les mer om Terrormuseet her.

Vil dere komme dere fort fra toppen til enden av Andrássy er metrolinjen et godt alternativ. Ferdig i 1896 er metrolinjen som går gjennom Budapests hovedgate verdens nest eldste, kun slått av London. Metrolinjen var blant annet en av hovedattraksjonene under milleniumsfeiringen i Ungarn i 1896. En annen av attraksjonene fra denne feiringen er Helteplassen som står i enden av Andrássy.

Mer om transport i Budapest

Vi deler Andrássy gaten i fire deler.

  1. Erzsébet tér til Oktogon. Dette er den urbane delen, der det meste av det kommersielle i gaten skjer. På denne strekningen finner du alt fra flotte designer-butikker, operaen og små plasser med koselige restauranter.
  2. Fra Oktogon til Kodály körönd. Her er Andrássy mer åpen, med en allé, her er det boligstrøk og diverse universitet. Denne delen av gaten har også enkelte museer, blant annet Terrormuseet.
  3. Kodály til Bajza utca. På denne delen av Andrássy blir boulevarden enda mer åpen. Her blir boligene større og det er gjerne små hager foran eiendommene. Her er også flere lands ambassader.
  4. Bajza til Városliget. Her er villaene med de flotte gatene som leder opp til Helteplassen som er kronen på verket som er Andrássy Ut.
Relatert Innhold
Opplev Terror Museet i Budapest

Byens vindu inn mot mye av det vonde som skjedde under kommunisttiden..

Helteplassen i Budapest

Helteplassen, Hősök tere, ligger i enden av Andrássy út, ved siden av byparken.

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Tagger

På Andrassy gata kan du finne følgende attraksjoner og steder verdt et besøk:

Opplev Terror Museet i Budapest

Byens vindu inn mot mye av det vonde som skjedde under kommunisttiden..

Les mer
Helteplassen i Budapest

Helteplassen, Hősök tere, ligger i enden av Andrássy út, ved siden av byparken.

Les mer
Restaurant Robinson i Budapest

Meget elegant restaurant med byparkens beste utsikt.

Les mer

Vi kan tilby følgende tjenester relatert til Andrassy gata - Budapests storslåtte boulevard:

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Reiste første gang med Folkehøyskolen i begynnelsen av 2010, Møtte da på Ronny heldigvis så jeg fikk fortelle han for ett fantastisk opplegg de hadde laget for oss, og jeg ville såklart holde kontakt for å reise tilbake til denne fantastiske byen flere ganger. Har siden blitt minst 1 reise i året og har bare tatt med meg flere og flere. Denne byen tilbyr alt du måtte ønske, og Servicen fra Ronny og hans partnere/ansatte er helt utrolig, hadde en gang noe å utsette på ett hotell vi overnattet på, men Ronny tok affære med en gang, neste gang vi dro ned møtte han personlig opp på hotellet å sørget for at rommet ble som lovet :) Ingenting vondt å si, og superlativene kunne ramses opp i mente, Anbefaler alle å gjøre en bestilling via Ronny, å opplev denne magiske byen og alt den har å by på, på den beste måten du kan. Gleder meg allerede til neste tur nå i år ;) Takker for fantastisk service så langt, å gleder meg til å se dere igjen :) ! Traveled first time with folk high school in early 2010, when the Met Ronny luckily I got to tell him for a wonderful arrangement they had made for us and I would of course keep in touch to return to this wonderful city several times. Has since been at least one trip a year and have only taken me more and more. This city offers everything you could wish for, and service from Ronny and his partners / staff are amazing, once had a concern about one hotel we stayed at, but Ronny took action immediately, next time we went down he went in person up at the hotel to make the room was as promised :) Nothing bad to say, and superlatives could be adduced in mind, recommend everyone to make a booking by Ronny to experience this magical city and all it has to offer, the best way you can. Can not wait for the next trip now this year;) Thanks for the fantastic service so far, to look forward to seeing you again :)!
Even Jansen 5
Even Jansen 13-01-2014 21:14:37
En fantastisk tur til Budapest, med en fantastisk gjeng! Den hadde ikke vært like briljant uten særdeles godt tilrettelagt opplegg fra Budapest Agency, i alt fra "opplegg", tid, hotell og mat! Alt på skinner! Kommer gjerne tilbake :-)
Truls-Ola Aashagen 5
Truls-Ola Aashagen 19-10-2015 14:46:56
Ronny og gjengen anbefales på det sterkeste. Vakttelefon som fungerer. Henvendelser på mail blir besvart med en gang. Hotellet - Boscolo - var bare "toppen av lykke". Vi kom hjem tirsdag, 13 jenter som har vært på tur. Vi ble hentet til avtalt tid på flyplassen, kjørt trygt frem til hotellet, for ett hotell!!! Guidet tur var med i prisen - vi rakk aldri å lese i boka om Budapest, altfor travelt med skravling, shopping, spising og drikking. Vi har ingenting å klage på. Neste års tur er under planlegging:-)
Mona Johansen 5
Mona Johansen 26-11-2015 13:45:50
{assign_variable:p_url=""}