Andrássy út

”Budapest´s Champs-Élysées” og ”byens paradegate” - den elegante boulevarden, Andrássy út vel verdt et besøk.

Langs denne særegne gaten er det mange butikker, museer, og flotte eksemplarer på Budapests storslåtte arkitektur, som for eksempel det ungarske statsoperahuset.

Den vel 2.5 km lange gaten knytter  sentrum i den andre enden av gaten og mottsatt ende finner du Helteplassen og byparken. Herifra og ned mot sentrum finner du en rekke museum og restauranter, samt en solid utvalg av ambassader. Grunnet sin historiske og kulturelle verdi har Andrássy vært på Verdensarvlisten siden 2002, noe man fort forstår når man går nedover gaten, og ser den flotte byggningsmassen.

Midtveis i gaten kommer du til knutepunktet Oktogon. Herfra kan man vandre mot Margaretøyen eller fortsette langs Andrássy ned til sentrum. Hvis man ønsker seg en kaffekopp på veien er fasjonable Book Café et godt tips og dette ligger like nedenfor Utelivsgaten Liszt Ferenc Ter. Side om side ved inngangen til Book Cafe ligger også den eneste restauranten i Budapest hvor man ikke kan bestille bord (kun drop in). Restauranten Klassz, er en uhøytidelig bistro med en fot solid plassert i det ungarske kjøkken og den andre i det franske kjøkken.

Andrássy har et stort utvalg av butikker. Du finner alt fra internasjonale premium merker til bruktbutikker. Pga finanskrisen varierer utvalget av butikker årlig, men de fleste internasjonale premiumbutikker har fortsatt utsalg i denne gaten.

Med et utall restauranter, streetfood steder og flotte kaféer, er det definitivt noe for en hver smak. Gaten sies å gi samme følelse som å vandre langs Champs-Élysées, og det er herifra man sier at Budapest har fått kallenavnet Østens Paris.

Det er flere museer og kulturelle muligheter langs Andrássy. Blant de mest kjente er Terrormuseet, som ligger like overfor Oktogon. Dystre minner preger bygningen. Her får du ikke den tradisjonelle museumsopplevelsen. Du blir vist terroren og skrekken som ungarerne opplevde under kommunisttiden. Ingen lystig opplevelse, men likefult viktig og interessant. Les mer om Terrormuseet her.

Vil dere komme dere fort fra toppen til enden av Andrássy er metrolinjen et godt alternativ. Ferdig i 1896 er metrolinjen som går gjennom Budapests hovedgate verdens nest eldste, kun slått av London. Metrolinjen var blant annet en av hovedattraksjonene under milleniumsfeiringen i Ungarn i 1896. En annen av attraksjonene fra denne feiringen er Helteplassen som står i enden av Andrássy.

Mer om transport i Budapest

Vi deler Andrássy gaten i fire deler.

  1. Erzsébet tér til Oktogon. Dette er den urbane delen, der det meste av det kommersielle i gaten skjer. På denne strekningen finner du alt fra flotte designer-butikker, operaen og små plasser med koselige restauranter.
  2. Fra Oktogon til Kodály körönd. Her er Andrássy mer åpen, med en allé, her er det boligstrøk og diverse universitet. Denne delen av gaten har også enkelte museer, blant annet Terrormuseet.
  3. Kodály til Bajza utca. På denne delen av Andrássy blir boulevarden enda mer åpen. Her blir boligene større og det er gjerne små hager foran eiendommene. Her er også flere lands ambassader.
  4. Bajza til Városliget. Her er villaene med de flotte gatene som leder opp til Helteplassen som er kronen på verket som er Andrássy Ut.
Relatert Innhold
Opplev Terror Museet i Budapest

Byens vindu inn mot mye av det vonde som skjedde under kommunisttiden..

Helteplassen i Budapest

Helteplassen, Hősök tere, ligger i enden av Andrássy út, ved siden av byparken.

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Tagger

På Andrassy gata kan du finne følgende attraksjoner og steder verdt et besøk:

Opplev Terror Museet i Budapest

Byens vindu inn mot mye av det vonde som skjedde under kommunisttiden..

Les mer
Helteplassen i Budapest

Helteplassen, Hősök tere, ligger i enden av Andrássy út, ved siden av byparken.

Les mer
Restaurant Robinson i Budapest

Meget elegant restaurant med byparkens beste utsikt.

Les mer

Vi kan tilby følgende tjenester relatert til Andrassy gata - Budapests storslåtte boulevard:

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Kom tilbake i går etter en fantastisk fin langhelg i Budapest. Vi bestilte hotell og transfer fra og til flyplassen via Budapest no og alt fungerte perfekt!! Ble hentet av en laaang limosine på flyplassen, og en flaske champagne. Bodde på Intercontinental hotell, med utrolig bra beliggenhet og super service. Når vi sjekket inn fikk vi fra Budapest no sin egen guidebok og en flaske vin på rommet. Takk til Budapest no for kjempeservice hele veien, og for en fantastisk tur til Budapest. Vurderer dere tur til Budapest må dere ta kontakt med Budapest no, de fikser alt!!
Bjarne Brendstuen 5
Bjarne Brendstuen 17-11-2014 17:59:34
Flinke folk som klarer å tilrettelegge for 230 Tveitere, stor takk til Ronny og de andre som bidro til en veldig fin opplevelse
Rune Johnsen 5
Rune Johnsen 29-09-2015 21:43:55
Karpe Diem Feteste Karpe konserten jeg har vart pa hittil (og det har blitt noen gjennom arene) ? Veldig bra arrangement, plassen var passe stor, det var sjelden lang ko i baren og alle var sa sykt godt humor og stemningen var pa topp hele kvelden! ? Dette ma vi gjore igjen ?????
Ida Teigstad 5
Ida Teigstad 08-03-2017 10:54:40
{assign_variable:p_url=""}