Helteplassen, Hősök tere, ligger i enden av Andrássy út, ved siden av byparken.

Denne flotte plassen med sine statuer gir deg en kort men fin oppsumering av ungarks historie helt fra begynnelsen til 1800-tallet.


Nøkkelpunkter om Helteplassen:

  1. Helteplassen (lokalt Hősök tere) er en av de store torgene i Budapest
  2. Det er et historisk monument av det ungarske milleniet
  3. Helteplassen Budapest er en del av UNESCOs verdensarv liste
  4. Torget er kjent for sine ikoniske statuer med de sju høvdingene som knyttet stor Ungarn sammen ( Magyars). I tillegg er andre viktige ungarske nasjonale ledere også representert her!
  5. På forsiden av monumentet er en stor stein som er dedikert til minnet om helter som ga sitt liv for ungarske folks frihet og ungarske nasjonale uavhengighet.


Helteplassen Budapest attraksjon

Hősök tere er en av de største åpne plassene i Budapest, og en med mange politiske og historiske konnotasjoner.

Her ligger Millenium monumentet, og turister valfarter opp til Helteplassen, enten sammen med en en av våre norsktalende guider eller på egen hånd. 
Konstruksjonen av Helteplassen begynte i 1896 i forbindelse med det nye milleniumet, og det sto ferdig i 1900. Midt på Helteplassen står det et stort gravmonument i stein, omringet av en jernlenke. Dette er ikke en faktisk grav, men et minnesmerke dedikert til ”heltene som ga sitt liv for at folket skulle få sin frihet og nasjonen sitt selvstyre”. Bak gravmonumentet står en søyle med en statue av erkeengelen Gabriel på toppen. I sin høyre hånd holder han den hellige kronen til St. Istvan, Ungarns første konge, og i venstre hånd holder han et kors, et symbol på St. Istvans innsats for å kristne Ungarn. Ved foten av søylen står syv statuer av menn til hest, disse symboliserer de Ungarske høvdingene som ledet folket til der Ungarn ligger i dag. Først av høvdingene står Árpád, danneren av den Ungarske nasjonen, og bak ham står Elöd, Ond, Kond, Tas, Huba og Töhötöm.

Du kommer deg lett til Helteplassen ved å ta den gule metrolinjen M1, eller Millenium linjen, som er en av Europas eldste metroer og verdt en tur i seg selv. Men er det fint vær anbefales det å gå fra Oktogon stasjon, opp Andrássy Ut, en nydelig tur hvis du er interessert i arkitektur. Både Andrássy Ut og Milleniumbanen står på UNESCOs verdensarvliste og bør absolutt sees. På hver side av Helteplassen finner man Kunstmuseet og Kunsthallen som også absolutt bør besøkes.

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Helteplassen (inkl 5 fasinerende fakta om Budapest største torg)

Fakta

SidePest
AdresseHősök tere, 1146 Budapest
TransportBus: 105, Trolley: 75, 79, Metro: M1 - Hősök tere (Mexico utca retning),
Byggeår1895-1910
Åpningstider24/7
InngangGratis!

Karta