Mathiaskirken

Denne fantastiske kirken på Slottshøyden ble gjennomgående restaurert mellom 2009 og 2015. Kirken er ikke bare en vakker ”must-see”-severdighet for turister, men har også en stor betydning for de lokale innbyggerne.

Dersom Ungarn fremdeles hadde vært et monarki ville den ungarske kongen eller dronningen bli kronet i Mathiaskirken. Den siste kroningsseremonien tok plass i 1916 da Karl den IV. ble den nye og dermed den siste kongen i Ungarn.

Pga mange kriger og mye uro finnes det generelt veldig få fysiske minner fra middelalderen i Ungarn, men et av de få unntakene er arkitekturen og noen veggdeler til Mathiaskirken. Derfor regnes kirken av de viktigste minnesmerkene i landet.

Kirken har en lang historie med sine røtter tilbake til det 11. århundre. I følge legenden ble kirken etablert av St. Stefan som var Ungarns første konge. I det 15. århundret ble kirken utvidet med et tårn. Kongen på den tiden var Mathias. Til hans ære ble kirken kalt Mathiaskirken som rett og slett er kirkens sitt uoffisielle navn. Egentlig het og heter kirken Jomfru Marias kirke. I sen middelalder, da tyrkerne hersket over store landområder i Ungarn og Buda fungerte som et regionalt sentrum, fungerte kirken som en moské. I 1723, noen tiår etter Buda samt resten landet var befridd av tyrkerne, brant kirken ned. Dette førte til at med få unntak av noen murer så lå hele kirken i ruiner.

Oppbyggingen begynte i det 19. århundret da kirken ble totalrestaurert og fikk dagens form. Kirken fikk da tilbake et utseende som ligner mest fra hvordan kirken var i det 15. århundre. Under 2. verdenskrig fikk den dessverre igjen store skader. Krypten ble brukt av tyskere som feltkjøkken, mens russere brukte helligdommen som feltstall. Det tok cirka 30 år før de siste skadene ble reparert og etter en ny restaureringsprosess i de siste årene fikk kirken sin tidligere pomp og prakt tilbake.

Det er mulig å legge et besøk til kriken - som forøvrig i følge budapest.no-sjefen fra Trøndelag ligner mest på Nidarosdomen innvendig. Inngangsbillett koster bare noen kroner og det er verdt å ta en titt på et av landets peneste og mest overdådige kirke.

På baksiden av kirken finner man den berømte Fiskerbastionen hvor budapest.no organiserer 4-6 bryllup hvert år. Har du funnet den store kjærligheten, og ønsker deg et uforglemmelig bryllup, så er det bare å ta kontakt med oss og vi fikser resten.

Relatert Innhold
Fiskebastionen i Budapest

​Besøk den berømte Fiskerbastionen på slottshøyden og nyt utsikten over Pest!

Den vakre slottshøyden i nattlys i Budapest

Slottshøyden er en av de mest populære severdighetene i Budapest!

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Flott elvecruise på Donau

Dra på et romantisk elvecruise i Budapest med middag & drikke inkludert!

SideBuda
AdresseBudapest, Szentháromság tér 2, 1014
TransportBuss nr. 16 fra enten busstopp Deák Ferenc tér M eller busstopp Széll Kálmán tér M
Byggeår11. århundret
ÅpningstiderVarierer men ca. mellom 09:00 - 17:00
InngangVoksen 1.500 HUF Student, pensjonist 1.000 HUF

Gabors Insiders tip

Mathiaskirken tilbyr orgel og kor konserter i løpet av hele året og presenterer en fantastisk atmonsfære for slike arrangementer.

I gangavstand og i nærheten av Mathiaskirken kan du finne følgende attraksjoner og steder verdt et besøk:

Fiskebastionen i Budapest

​Besøk den berømte Fiskerbastionen på slottshøyden og nyt utsikten over Pest!

Les mer
Den vakre slottshøyden i nattlys i Budapest

Slottshøyden er en av de mest populære severdighetene i Budapest!

Les mer

Vi kan tilby følgende tjenester relatert til Slottshåyden:

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Les mer
Flott elvecruise på Donau

Dra på et romantisk elvecruise i Budapest med middag & drikke inkludert!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Budapestagency er virkelig til uvurderlig støtte for oss som studerer her i Budapest, på ALLE måter. Må også nevne de fantastiske oppleggene og den utrolig bra servicen Ronny, Victoria, og resten av Budapestagency leverer hver gang jeg har hatt familien på besøk. Dere setter virkelig spissen på studieoppholdet. Kan ikke gjøre annet enn å rose dere med store ord!
Fredrik Femtehjell Friberg 5
Fredrik Femtehjell Friberg 16-09-2014 09:47:15
Utrolig fornøyd med profesjonell service. Leverte det vi spurte om - både arrangerte turer, hotellbestilling, reservasjoner og mer til. Presis, rask og absolutt til å stole på. Anbefales!
Benita Hansen 5
Benita Hansen 05-10-2014 10:22:52
Karpe Diem! Beste konsertopplevelsen jeg har hatt hittil, helt fantastisk. Bra opplegg, bra lokale og god stemning ? tipptopptommelopp
Kathrine Lokke 5
Kathrine Lokke 08-03-2017 14:12:24
{assign_variable:p_url=""}