
Det ungarske kjøkkenet er kjent for spesielt to ting: bruk av paprika i nesten all matlaging, og gulasj. Men det er ikke det eneste det ungarske kjøkkenet har å by på. Her følger syv retter du bør få med deg i Ungarn:
Gulyásleves: Det burde kanskje vært ulovlig å forlate Ungarn uten å ha smakt på den tradisjonelle, men verdensberømte gulasjsuppen. Denne smakfulle suppen består av en paprikabase, biter av kjøtt (vanligvis storfekjøtt, men også andre typer kjøtt som svin eller lam kan brukes), grønnsaker og potet. Gulasj er ganske kraftig til suppe å være, og kan nytes som lunsj, forrett til middag, eller til og med som hovedrett.
Pörkölt: Beinfritt kjøtt (igjen varierer typen kjøtt, men oftest storfe) tilberedt i paprikabase, gjerne servert med pasta eller nudler. På grunn av den dominerende, paprikasmakende kraften, kan denne retten minne om gulasjsuppen. Men porkolt er en tyngre, mer gryteliknende rett, mest passende som hovedrett til middag.
Lángos: Herlig ungarsk gatesnacks, perfekt som lunsj eller mellommåltid. Langos er en gjærdeig som formes som et flatt brød og frityrstekes. Brødet blir servert med ulikt tilbehør, men en vanlig variant er med rømme og revet ost på toppen.
Húsleves: En lett kyllingsuppe med en klar, smakfull kraft. Suppen består vanligvis av kyllingbiter og grønnsaker, for eksempel gulrot og grønne erter.
Halászlé: Ungarn er ikke akkurat kjent som en fiskenasjon, men likevel er denne fiskesuppen en viktig del av det ungarske kjøkkenet, og spises av mange blant annet på julaften. Suppen består av ferskvannsfisk, tilberedt i en paprikabasert kraft.
Kürtőskalács: En søt, pipeformet gjærbakst, grillet over kull og rullet i sukker. Det går også an å får den smaksatt ytterligere med for eksempel kanel. Typisk gatesnacks.
Töltött káposzta: Kålruletter med svinekjøtt. Varianter av kålruletter finner man selvsagt i mange land. I Ungarn krydres rulettene alltid med paprika og blir servert med rømme.