Hvor mye tipser man? Når spiser man middag? Er menyene på engelsk? – Disse og andre spørsmål får du svar på i denne lille saken!

Litt om restaurantkultur i Budapest


Restaurantbesøk i Ungarn er som landet ellers: ukomplisert og spennende! Budapest har etterhvert fått en veldig livlig restaurantutvalg, med lokale kneiper, trendy streetfood stederog internasjonale brasseri som Jamie Olivers Italian kjede på plass.

- Har du vært så fremsynt at du har booket turen via oss i budapest.no og har lyst på en helt spesiell opplevelse – kan du jo vurdere en gourmetwalk hvor vi besøker håndplukkende steder for mat og drikke, i kombinasjon med en guidet tur så du blir kjent med både Budapest og spist/drukket deg gjennom ungarske klassiskere! 


Når spiser man middag i Budapest?

De fleste lokale går ut som i Norge, gjerne på mellom sene middager, med start fra kl 20:00 og utover. De fleste restauranter som ”teller” krever pre-bestilling av bord – men drop inn aksepteres selvsagt ved kapasitet i Budapest som ellers. 
Alle restauranter i Ungarn er røykefri, men slettes ikke alle tar kort så sjekk at du har kontanter eller at restauranten faktisk tar kredittkort før du bestiller det øverste på menyen! 


Hva med med tips? 

Det er en kjent at lønnsnivået i Budapest er vesentlig lavere enn feks nabolandet Østerrike. En kjærkommen og velkommen gest er derfor litt tips om man er fornøyd.
De fleste gjester legger på 10-12% på regningen – men det har etterhvert blitt ganske så vanlig for restaurantene å legge på service charge (lokalt serviz dij) og har restauranten dette på regningen så tipser man selvsagt IKKE.
Da er dette å betrakte som tips og man betaler kun sluttsum på regningen.Noen restaurantgloser som kan være nyttig:
ebéd = lunsj

vacsora =middag

foglalt = reservert 

étlap = meny

borlap = vinmeny

kávé = kaffe 

pohár bor = glass med vin

üveg bor = flaske med vin

tiz üveg bort, kérek szepen = 10 flasker med vin, vær så snill ( Jada, du er på ferie) 

szabad? = er det ledig?
szeretnék asztalt foglalni ebédre/vacsorára = Jeg vil gjerne bestille bord til lunsj/middag. 

nöi WC = dametoalett

ferfi WC = herretoalett

pincér = kelner 

készpénz = kontant 

hitelkártya = kredittkort 

van lutefisk? = har du lutefisk?
sllergiás vagyok = jeg er allergisk

jó etvágyat = velbekomme

köszönöm = Tusen takk 

fizetnék, legyen szives = jeg ønsker å betale 

tudna taxit hivni, kérem = kan du bestille meg en drosje? 
For deg som har vært kanonhyggelig, smart og booket et håndplukket hotell til knallpris via oss og har særlig behov og allergier, ta kontakt for en PDF versjon av vår nyttige ord oversikt hvor alt fra mel til melk og nøtter er beskrevet på det lokalet for 100% matsuksess. 

Da får du også en liste over allergi - og diettvennlige spisested som følger paleo, vega og andre spisenisjer for deg som tror på at du blir det du spiser! (Tipper den store søkemotoren gir det samma service også om du valgte dem, eller vent no litt...) grin

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Restaurantkultur i Budapest