Restaurantkultur i Budapest

Hvor mye tipser man? Når spiser man middag? Er menyene på engelsk? – Disse og andre spørsmål får du svar på i denne lille saken!

Litt om restaurantkultur i Budapest


Restaurantbesøk i Ungarn er som landet ellers: ukomplisert og spennende! Budapest har etterhvert fått en veldig livlig restaurantutvalg, med lokale kneiper, trendy streetfood steder og internasjonale brasseri som Jamie Olivers Italian kjede på plass.

- Har du vært så fremsynt at du har booket turen via oss i budapest.no og har lyst på en helt spesiell opplevelse – kan du jo vurdere en gourmetwalk hvor vi besøker håndplukkende steder for mat og drikke, i kombinasjon med en guidet tur så du blir kjent med både Budapest og spist/drukket deg gjennom ungarske klassiskere! 


Når spiser man middag i Budapest?

De fleste lokale går ut som i Norge, gjerne på mellom sene middager, med start fra kl 20:00 og utover. De fleste restauranter som ”teller” krever pre-bestilling av bord – men drop inn aksepteres selvsagt ved kapasitet i Budapest som ellers. 
Alle restauranter i Ungarn er røykefri, men slettes ikke alle tar kort så sjekk at du har kontanter eller at restauranten faktisk tar kredittkort før du bestiller det øverste på menyen! 


Hva med med tips? 

Det er en kjent at lønnsnivået i Budapest er vesentlig lavere enn feks nabolandet Østerrike. En kjærkommen og velkommen gest er derfor litt tips om man er fornøyd.
De fleste gjester legger på 10-12% på regningen – men det har etterhvert blitt ganske så vanlig for restaurantene å legge på service charge (lokalt serviz dij) og har restauranten dette på regningen så tipser man selvsagt IKKE.
Da er dette å betrakte som tips og man betaler kun sluttsum på regningen.Noen restaurantgloser som kan være nyttig:
Ebédre = lunsj

Vacsroá =middag

Foglat = reservert 

étlap = meny

borláp = vinmeny

kávé = kaffe 

pohár bor = glass med vin

üveg bor = flaske med vin

tiz üveg bor, kerek szepen = 10 flasker med vin, vær så snill ( Jada, du er på ferie) 

Szabad? = er det ledig?
Szeretnék asztalt foglalni ebédre/Vacsroá = Jeg vil gjerne bestille bord til lunsj/middag. 

nöi WC = dametoalett

ferfi WC = herretoalett

Pincér = kelner 

készpénz = kontant 

Hitelkártyá = kredittkort 

Van lutefisk? = har du lutefisk?
Allergiás vagyok = jeg er allergisk

jó etvágyat = velbekomme

köszönöm = Tusen takk 

Fizetnék, legyen szives = jeg ønsker å betale 

Tudna taxit hivni, kérem = kan du bestille meg en drosje? 
For deg som har vært kanonhyggelig, smart og booket et håndplukket hotell til knallpris via oss og har særlig behov og allergier, ta kontakt for en PDF versjon av vår nyttige ord oversikt hvor alt fra mel til melk og nøtter er beskrevet på det lokalet for 100% matsuksess. 

Da får du også en liste over allergi - og diettvennlige spisested som følger paleo, vega og andre spisenisjer for deg som tror på at du blir det du spiser! (Tipper den store søkemotoren gir det samma service også om du valgte dem, eller vent no litt...)  grin

Relatert Innhold
Langos er typisk ungarsk comfort-food!

Det ungarske kjøkkenet er kjent for spesielt to ting: bruk av paprika i nesten all matlaging, og gulasj. Men det er ikke det eneste det ungarske kjøkkenet har å by på. Her følger syv retter du bør få med deg i Ungarn:

Restaurant i Budapest

Vi vet hvor viktig det er å sitte på riktig bord når du er på ferie!

Kos deg med vingårdsbesøk i Budapest

Bli med på vingårdsbesøk rett utenfor Budapest! Her kan du smake prisbelønt vin og blir rød på nesa!

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Likte du denne saken - da liker du helt sikkert disse matsakene om Budapest! 

Langos er typisk ungarsk comfort-food!

Det ungarske kjøkkenet er kjent for spesielt to ting: bruk av paprika i nesten all matlaging, og gulasj. Men det er ikke det eneste det ungarske kjøkkenet har å by på. Her følger syv retter du bør få med deg i Ungarn:

Les mer
Restaurant i Budapest

Vi vet hvor viktig det er å sitte på riktig bord når du er på ferie!

Les mer
Streetfood og gourmetmat i Budapest

I Budapest finner du både Michelin stjerner og mange flotte ”høl-i-veggen” som kan besøkes Sjekk ut noen utvalgte favoritter i denne lille saken, skrevet av matjunkiene i budapest.no! 


Les mer

Jada! - Vi hjelper deg! slå et slag for 7 hardtarbeidene på et lite kontor i Budapest og bruk oss - ikke verdens største reisebyrå kjede med 1000 ansatte, call senter i India og Estland og low fingerspitszgeful! 

Kos deg med vingårdsbesøk i Budapest

Bli med på vingårdsbesøk rett utenfor Budapest! Her kan du smake prisbelønt vin og blir rød på nesa!

Les mer
Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Les mer
trendy vinbar i Budapest

Smak prisbelønt vin på trendy vinbarer eller flotte vinkjellere! Bli med på vinsmaking i Budapest!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester
Vi bestiller bord for deg gratis! (Oppdatert liste over Budapest restauranter)

Vi bestiller bord i en fart - helt gratis - så du er sikret gode matopplevelser!

Elvecruise med fireretters middag

Les mer om elvecruiset som mange mener gir mest for pengene for grupper hvor vi inkluderer drosje fra bosted, velkomstdrink og 4 retters meny med drikkepakke!

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Andre gang vi reiser med dere og som sist står turen til 5 En stor fordel med Ronny som har et bein plantet i Ungaren og et i Norge. En stor takk til hele teamet som står på for å gjøre vårt opphold til en opplevelse igjen. Kommer gjerne tilbake til dere
Julianne Stokkebæk Torp 5
Julianne Stokkebæk Torp 15-10-2014 12:06:45
Fantastisk helg på tur med Tveit
Harald Halvorsen Løland 5
Harald Halvorsen Løland 30-09-2015 20:07:36
Svært vellykket tur til Budapest og vinområdene i Eger og Tokaj takket være Ronny og hans medhjelpere! I flere måneder har jeg hatt den glede å samarbeide med Ronny for å legge opp en tur for 26 nordmenn. 16 av oss møtte hverandre i 1963 ved starten av farmasi studiet i Oslo i 1963, og de resterende 10 ble etterhvert inngiftet i gruppen. Turen til Ungarn i forrige uke ble en stor opplevelse pågrunn av det hyggelig og profesjonelle lokale opplegget! Hotellet som ble valgt i Budapest ,Iberostar, kunne ikke ha vært bedre. Et mindre 5 stjerners hotell med perfekt beliggenhet og "ultracool design". I Budapest hadde teamet valgte hyggelige restauranter med meget god mat. Vår 4 dagers uflukt til Eger og Tokaj med spennende vinsmakninger (så vidt jeg husker!) ble spesielt vellykket på grunn av vår flotte guide Gabor. En ting var at han snakket norsk så utrolig bra, at det var umulig å tro at han aldri hadde bodd i Norge. Men i tillegg var han oppvokst i Eger og hadde egen vingård, hva mer kan vi ønske oss av en guide? På vegne av 26 svært fornøyde kunder takker vi "budapestagency" for all hjelp i planleggingen og gjennomføringen av turen. Per Oscar Bremer
Per Oscar Bremer 5
Per Oscar Bremer 24-10-2015 19:12:32
{assign_variable:p_url=""}