Enestående arkitektur, spennende historie, god mat, yrende uteliv og lave priser. Dette er essensen av Budapest.

Det første du legger merke til i «Perlen ved Donau» er alle de flotte bygningene. Byen er kjent for sin arkitektur, men først når du er her skjønner du hvorfor. Her går du deg vill rett og slett fordi du kun er opptatt med å titte opp på de høye, detaljrike husveggene mens du går gatelangs. Høydepunktene er mange, men blant de aller mest spektakulære finner man parlamentet, fiskerbastionen, Mattiaskirken og selvfølgelig Szent István-basilikaen, som med sine 96 meter er byens høyeste bygning (faktisk er det ikke lov å bygge høyere enn det i Budapest).

For det andre har byen et yrende restaurant- og uteliv. Sammen med de lave prisene, blir gjerne Budapest en vinner fremfor andre Europeiske storbyer som London eller Paris. Her spiser du middag for under hundrelappen, og restaurantutvalget er det heller ingenting å utsette på. Prøv dessuten tradisjonell Ungarsk mat, med gulasjsuppen som nummer 1, og du vil ikke bli skuffet. Etter middag kan du bli en del av byens folkerike uteliv. Ta deg en tur til en ruin-bar, et barkonsept unikt for Budapest. Halvliteren koster smått latterlige 15 kroner, så det «å drikke med måte» kan fort bli en utfordring.

Det tredje man ofte forbinder Ungarn og Budapest med, er den spennende og innholdsrike historien. Fra eldre historie med nomader fra Asia (hunerne) og invasjon av Det ottomanske riket, til nyere historie med nazi-regime under andre verdenskrig og som en del av den kommunistiske østblokken etter det, har ungarsk historie mye å by på. Få historiske inntrykk av å traske rundt i det gamle jødiske kvartalet, hvor blant annet verdens nest største synagoge ligger. Eller så kan du besøke Terrormuseet, et museum dedisert til ofrene under to mørke perioder: nazist- og kommunistperioden. Museet er i bygningen som ble brukt som ungarsk hovedkvarter av både nazistene og kommunistene.

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Dette er Budapest