Mathiaskirken

Denne fantastiske kirken på Slottshøyden ble gjennomgående restaurert mellom 2009 og 2015. Kirken er ikke bare en vakker ”must-see”-severdighet for turister, men har også en stor betydning for de lokale innbyggerne.

Dersom Ungarn fremdeles hadde vært et monarki ville den ungarske kongen eller dronningen bli kronet i Mathiaskirken. Den siste kroningsseremonien tok plass i 1916 da Karl den IV. ble den nye og dermed den siste kongen i Ungarn.


Pga mange kriger og mye uro finnes det generelt veldig få fysiske minner fra middelalderen i Ungarn, men et av de få unntakene er arkitekturen og noen veggdeler til Mathiaskirken. Derfor regnes kirken av de viktigste minnesmerkene i landet.

Kirken har en lang historie med sine røtter tilbake til det 11. århundre. I følge legenden ble kirken etablert av St. Stefan som var Ungarns første konge. I det 15. århundret ble kirken utvidet med et tårn. Kongen på den tiden var Mathias. Til hans ære ble kirken kalt Mathiaskirken som rett og slett er kirkens sitt uoffisielle navn. Egentlig het og heter kirken Jomfru Marias kirke. I sen middelalder, da tyrkerne hersket over store landområder i Ungarn og Buda fungerte som et regionalt sentrum, fungerte kirken som en moské. I 1723, noen tiår etter Buda samt resten landet var befridd av tyrkerne, brant kirken ned. Dette førte til at med få unntak av noen murer så lå hele kirken i ruiner.

Oppbyggingen begynte i det 19. århundret da kirken ble totalrestaurert og fikk dagens form. Kirken fikk da tilbake et utseende som ligner mest fra hvordan kirken var i det 15. århundre. Under 2. verdenskrig fikk den dessverre igjen store skader. Krypten ble brukt av tyskere som feltkjøkken, mens russere brukte helligdommen som feltstall. Det tok cirka 30 år før de siste skadene ble reparert og etter en ny restaureringsprosess i de siste årene fikk kirken sin tidligere pomp og prakt tilbake.

Det er mulig å legge et besøk til kriken - som forøvrig i følge budapest.no-sjefen fra Trøndelag ligner mest på Nidarosdomen innvendig. Inngangsbillett koster bare noen kroner og det er verdt å ta en titt på et av landets peneste og mest overdådige kirke.

På baksiden av kirken finner man den berømte Fiskerbastionen hvor budapest.no organiserer 4-6 bryllup hvert år. Har du funnet den store kjærligheten, og ønsker deg et uforglemmelig bryllup, så er det bare å ta kontakt med oss og vi fikser resten.

Relatert Innhold
Den vakre slottshøyden i nattlys i Budapest

Slottshøyden er en av de mest populære severdighetene i Budapest!

Fiskebastionen i Budapest

​Besøk den berømte Fiskerbastionen på slottshøyden og nyt utsikten over Pest!

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Flott elvecruise på Donau

Dra på et romantisk elvecruise i Budapest med middag & drikke inkludert!

Side Buda
Adresse Budapest, Szentháromság tér 2, 1014
Transport Buss nr. 16 fra enten busstopp Deák Ferenc tér M eller busstopp Széll Kálmán tér M
Byggeår 11. århundret
Åpningstider Varierer men ca. mellom 09:00 - 17:00
Inngang Voksen 1.500 HUF Student, pensjonist 1.000 HUF

Gabors Insiders tip

Mathiaskirken tilbyr orgel og kor konserter i løpet av hele året og presenterer en fantastisk atmonsfære for slike arrangementer.

I gangavstand og i nærheten av Mathiaskirken kan du finne følgende attraksjoner og steder verdt et besøk:

Den vakre slottshøyden i nattlys i Budapest

Slottshøyden er en av de mest populære severdighetene i Budapest!

Les mer
Fiskebastionen i Budapest

​Besøk den berømte Fiskerbastionen på slottshøyden og nyt utsikten over Pest!

Les mer
Treenighet statue i Budapest

Les om et spesielt monument som befinner seg ved Mathias - kriken på Slottshøyden

Les mer
Klippesykehus inngang

Besøk Militærsykehuset; et historisk anlegg som nå er museum.

Les mer

Vi kan tilby følgende tjenester relatert til Slottshøyden:

Norsktalende guide i Budapest

Slik blir du lommekjent i Budapest: -Lær Budapest i en fei med av våre norsktalende, lokal budapestguider!

Les mer
Flott elvecruise på Donau

Dra på et romantisk elvecruise i Budapest med middag & drikke inkludert!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Reiste første gang med Folkehøyskolen i begynnelsen av 2010, Møtte da på Ronny heldigvis så jeg fikk fortelle han for ett fantastisk opplegg de hadde laget for oss, og jeg ville såklart holde kontakt for å reise tilbake til denne fantastiske byen flere ganger. Har siden blitt minst 1 reise i året og har bare tatt med meg flere og flere. Denne byen tilbyr alt du måtte ønske, og Servicen fra Ronny og hans partnere/ansatte er helt utrolig, hadde en gang noe å utsette på ett hotell vi overnattet på, men Ronny tok affære med en gang, neste gang vi dro ned møtte han personlig opp på hotellet å sørget for at rommet ble som lovet :) Ingenting vondt å si, og superlativene kunne ramses opp i mente, Anbefaler alle å gjøre en bestilling via Ronny, å opplev denne magiske byen og alt den har å by på, på den beste måten du kan. Gleder meg allerede til neste tur nå i år ;) Takker for fantastisk service så langt, å gleder meg til å se dere igjen :) ! Traveled first time with folk high school in early 2010, when the Met Ronny luckily I got to tell him for a wonderful arrangement they had made for us and I would of course keep in touch to return to this wonderful city several times. Has since been at least one trip a year and have only taken me more and more. This city offers everything you could wish for, and service from Ronny and his partners / staff are amazing, once had a concern about one hotel we stayed at, but Ronny took action immediately, next time we went down he went in person up at the hotel to make the room was as promised :) Nothing bad to say, and superlatives could be adduced in mind, recommend everyone to make a booking by Ronny to experience this magical city and all it has to offer, the best way you can. Can not wait for the next trip now this year;) Thanks for the fantastic service so far, to look forward to seeing you again :)!
Even Jansen 5
Even Jansen 13-01-2014 21:14:37
Kom tilbake i går etter en fantastisk fin langhelg i Budapest. Vi bestilte hotell og transfer fra og til flyplassen via Budapest no og alt fungerte perfekt!! Ble hentet av en laaang limosine på flyplassen, og en flaske champagne. Bodde på Intercontinental hotell, med utrolig bra beliggenhet og super service. Når vi sjekket inn fikk vi fra Budapest no sin egen guidebok og en flaske vin på rommet. Takk til Budapest no for kjempeservice hele veien, og for en fantastisk tur til Budapest. Vurderer dere tur til Budapest må dere ta kontakt med Budapest no, de fikser alt!!
Bjarne Brendstuen 5
Bjarne Brendstuen 17-11-2014 17:59:34
Vi har reist med Budapest Agency to ganger, sist gang en gruppe på 16 med stor aldersspredning (14 til 82 år). Budapest Agency ga super service med personlig oppfølging. Vi fikk sydd sammen et opplegg som passet for alle. Inkludert i det var gode og spennende restauranter (inkludert en av de kulteste spisestedene jeg har vært på), flott hotell, hyggelig båttur på elven, omvisning med en veldig hyggelig og kunnskapsrik guide, gode tips til ungdommene som ville oppleve byen på nattestid. Vi gir Budapest Agency og Ronny de varmeste anbefalinger!
Nina Melandsø 5
Nina Melandsø 23-09-2015 09:58:54
{assign_variable:p_url=""}