Lær mer om Palinka - Cognacs ungarske stebror som holder nok styrke og smell til å legge en middels stor elefant i bakken!
Ungarns egen snaps og fruktbrennevin heter Palinka og er en 100% ren fruktsnaps som destilleres på frukt og ofte druerester fra vinproduksjonen.
Destillert med basis i 100% frukt med høyt sukkerinnhold, uten tilsetningsstoffer, holder den jevne palinkaen rundt 37,5 til 40% - men heldigvis for våre trønderske gjester har vi smakt lokale palinka med hele 86% i alkoholstyrke.
De mest populære variantene er laget på fersken/aprikos, pærer og plommer, men det sies at det finnes like mange typer pálinka i Ungarn som det finnes frukt.
Den beste palinkaen kjøper du på normale dagligvare butikker såvel som hos produsenter om du er så heldig at du besøker noen, og ikke på typiske turistutsalg.
- Et godt tips er at du ikke kjøper for store kvanta, da palinka er kjent for å miste litt av intensiteten og aromaen etter for mye lagring på glassflaske.
Flere typer palinka
Törköly er den eldste type palinkaen som er laget av overskudd / rest av vinproduksjon. Dette er nok den mest vanlige på landsbygda og kan være et realt hestespark – så gledes tårene spretter. Kisüsti (Rett oversatt: "liten pott el liten gryte") er en dobbel-destillert pálinka gjort i en kobber brenner som ikke overstiger et volum på 1000 liter.
Érlelt ("lagret") er en pálinka som er lagret i minst tre måneder i et trefat om er mindre enn 1000 liter, eller i minst seks måneder i et trefat på 1000 liter eller mer.
Ó ("gammel") er en pálinka som er lagret i minst 12 måneder i et trefat mindre enn 1000 liter, eller i minst 24 måneder i et trefat på 1000 liter eller over.
Ágyas ("til sengs") er en pálinka hvor destillatet er lagret i minst tre måneder sammen med frukt. (Sprit i sengs med frukt - get it?) Frukten kan være av samme slag som anvendes for å oppnå destillatet eller av annet slag. Grunnregelen er imidertid at man til 100 liter pálinka må legges minst 10 kg av modne eller 5 kg av tørket frukt sammen.
Nå håper vi jo at du ble fristet til en skikkelig palinka smaking for å finne din egen favoritt og da passer det fint å minne deg på at det kan du bestille av oss?
Kontakt oss i såfall for en realrunde med vinsmaking, og hvem vet kanskje vi til og med kan lokke utpå selveste Kispalinka (KHS) som moderator for det hele!
Budapest.no har egen palinka
Mange av de som har guidet tur med oss får også dagligdagse historier, og en av disse som ofte deles er at det nå er tillatt med brenning av palinka i Ungarn.
- Løs kanons på dekk / lokal trønder på kontoret her i Budapest har selvsagt sitt eget apparat hvor det brennes jevnt og trutt, alt innenfor loven fra 2010.
Har du vært så fremsynt at du har booket turen via oss og har lyst på en flaske av Budapest.no´s egen palinka – send oss en mail med ditt booking nummer så skal vi se om du får en ekstra sterk velkomst når du sjekker inn som en gest fra herr bart&skinnvest. Kultur må jo spres, skal vite!
Kos deg i Budapest og er du redd for at Palinkan er for sterk, så er du som oss og foretrekker nok en vinsmaking, et vingårdsbesøk eller en gourmetwalk med lokal kjente helter!
Klikk på linkene for å lese mer eller send oss en beskjed vi vårt kontaktskjema her eller facebookmelding her!