PalinkaLær mer om Palinka - Cognacs ungarske stebror som holder nok styrke og smell til å legge en middels stor elefant i bakken!

Ungarns egen snaps og fruktbrennevin heter Palinka og er en 100% ren fruktsnaps som destilleres på frukt og ofte druerester fra vinproduksjonen. 
Destillert med basis i 100% frukt med høyt sukkerinnhold, uten tilsetningsstoffer, holder den jevne palinkaen rundt 37,5 til 40% - men heldigvis for våre trønderske gjester har vi smakt lokale palinka med hele 86% i alkoholstyrke.

De mest populære variantene er laget på fersken/aprikos, pærer og plommer, men det sies at det finnes like mange typer pálinka i Ungarn som det finnes frukt. 

Den beste palinkaen kjøper du på normale dagligvare butikker såvel som hos produsenter om du er så heldig at du besøker noen, og ikke på typiske turistutsalg. 

- Et godt tips er at du ikke kjøper for store kvanta, da palinka er kjent for å miste litt av intensiteten og aromaen etter for mye lagring på glassflaske.Flere typer palinka
Törköly er den eldste type palinkaen som er laget av overskudd / rest av vinproduksjon. Dette er nok den mest vanlige på landsbygda og kan være et realt hestespark – så gledes tårene spretter. Kisüsti (Rett oversatt: "liten pott el liten gryte") er en dobbel-destillert pálinka gjort i en kobber brenner som ikke overstiger et volum på 1000 liter. 
Érlelt ("lagret") er en pálinka som er lagret i minst tre måneder i et trefat om er mindre enn 1000 liter, eller i minst seks måneder i et trefat på 1000 liter eller mer.
Ó ("gammel") er en pálinka som er lagret i minst 12 måneder i et trefat mindre enn 1000 liter, eller i minst 24 måneder i et trefat på 1000 liter eller over.
Ágyas
("til sengs") er en pálinka hvor destillatet er lagret i minst tre måneder sammen med frukt. (Sprit i sengs med frukt - get it?) Frukten kan være av samme slag som anvendes for å oppnå destillatet eller av annet slag. Grunnregelen er imidertid at man til 100 liter pálinka må legges minst 10 kg av modne eller 5 kg av tørket frukt sammen.


Nå håper vi jo at du ble fristet til en skikkelig palinka smaking for å finne din egen favoritt og da passer det fint å minne deg på at det kan du bestille av oss?
Kontakt oss i såfall for en realrunde med vinsmaking, og hvem vet kanskje vi til og med kan lokke utpå selveste Kispalinka (KHS) som moderator for det hele!


Budapest.no har egen palinka
Mange av de som har guidet tur med oss får også dagligdagse historier, og en av disse som ofte deles er at det nå er tillatt med brenning av palinka i Ungarn. 

- Løs kanons på dekk / lokal trønder på kontoret her i Budapest har selvsagt sitt eget apparat hvor det brennes jevnt og trutt, alt innenfor loven fra 2010. 
Har du vært så fremsynt at du har booket turen via oss og har lyst på en flaske av Budapest.no´s egen palinka – send oss en mail med ditt booking nummer så skal vi se om du får en ekstra sterk velkomst når du sjekker inn som en gest fra herr bart&skinnvest. Kultur må jo spres, skal vite! Kos deg i Budapest og er du redd for at Palinkan er for sterk, så er du som oss og foretrekker nok en vinsmaking, et vingårdsbesøk eller en gourmetwalk med lokal kjente helter!

Klikk på linkene for å lese mer eller send oss en beskjed vi vårt kontaktskjema her eller facebookmelding her!

Relatert Innhold
Langos er typisk ungarsk comfort-food!

Det ungarske kjøkkenet er kjent for spesielt to ting: bruk av paprika i nesten all matlaging, og gulasj. Men det er ikke det eneste det ungarske kjøkkenet har å by på. Her følger syv retter du bør få med deg i Ungarn:

Slik bruker du Budapest enten du bor i 2 eller 10 dager

trendy vinbar i Budapest

Smak prisbelønt vin på trendy vinbarer eller flotte vinkjellere! Bli med på vinsmaking i Budapest!

Kos deg med vingårdsbesøk i Budapest

Bli med på vingårdsbesøk rett utenfor Budapest! Her kan du smake prisbelønt vin og blir rød på nesa!

Likte du å lese om Palinka - så liker du nok en av disse sakene også!

Langos er typisk ungarsk comfort-food!

Det ungarske kjøkkenet er kjent for spesielt to ting: bruk av paprika i nesten all matlaging, og gulasj. Men det er ikke det eneste det ungarske kjøkkenet har å by på. Her følger syv retter du bør få med deg i Ungarn:

Les mer

Slik bruker du Budapest enten du bor i 2 eller 10 dager

Les mer
Kjør tanks i Budapest

Gruppereiser til Budapest med smell! Les om turene til Budapest som utføres med lokal fingerspitzgefühl!

Les mer

Bestill gjerne smaking av vin eller palinka via oss: 

trendy vinbar i Budapest

Smak prisbelønt vin på trendy vinbarer eller flotte vinkjellere! Bli med på vinsmaking i Budapest!

Les mer
Kos deg med vingårdsbesøk i Budapest

Bli med på vingårdsbesøk rett utenfor Budapest! Her kan du smake prisbelønt vin og blir rød på nesa!

Les mer

Les om våre dagsturer med vingårdsbesøk i historiske Eger

Les mer
Lei en vingård i Ungarn

Lei en vingård i Ungarn - og nyt vingårdslivet med perlende vin og kortreist mat!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester
Vingårdsbesøk i Balaton

Besøk den flotte innsjøen Balaton og 2 vingårder!

Vinkjeller i Budapest

Besøk en vinkjeller i Budapest og bli med på vinsmaking med viner fra Balaton, Tokaji eller Eger!

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Reiste første gang med Folkehøyskolen i begynnelsen av 2010, Møtte da på Ronny heldigvis så jeg fikk fortelle han for ett fantastisk opplegg de hadde laget for oss, og jeg ville såklart holde kontakt for å reise tilbake til denne fantastiske byen flere ganger. Har siden blitt minst 1 reise i året og har bare tatt med meg flere og flere. Denne byen tilbyr alt du måtte ønske, og Servicen fra Ronny og hans partnere/ansatte er helt utrolig, hadde en gang noe å utsette på ett hotell vi overnattet på, men Ronny tok affære med en gang, neste gang vi dro ned møtte han personlig opp på hotellet å sørget for at rommet ble som lovet :) Ingenting vondt å si, og superlativene kunne ramses opp i mente, Anbefaler alle å gjøre en bestilling via Ronny, å opplev denne magiske byen og alt den har å by på, på den beste måten du kan. Gleder meg allerede til neste tur nå i år ;) Takker for fantastisk service så langt, å gleder meg til å se dere igjen :) !Traveled first time with folk high school in early 2010, when the Met Ronny luckily I got to tell him for a wonderful arrangement they had made for us and I would of course keep in touch to return to this wonderful city several times. Has since been at least one trip a year and have only taken me more and more. This city offers everything you could wish for, and service from Ronny and his partners / staff are amazing, once had a concern about one hotel we stayed at, but Ronny took action immediately, next time we went down he went in person up at the hotel to make the room was as promised :) Nothing bad to say, and superlatives could be adduced in mind, recommend everyone to make a booking by Ronny to experience this magical city and all it has to offer, the best way you can. Can not wait for the next trip now this year;) Thanks for the fantastic service so far, to look forward to seeing you again :)!
Even Jansen 5
Even Jansen 13-01-2014 21:14:37
8 damer på langhelg i en fantastisk by. Veldig bra service fra dere før vi dro med valg av hotell osv. Kjempebra å bli hentet på flyplassen og få en guidet tur før vi ankom hotellet. Kjempeflink og morsom guide fantastisk hotell - sofitel chain bridge. Luksus fra vi kom til vi dro. Spa, nydelig frokost og verdens beste senger !! Budapest var over all forventning, hyggelige folk, god mat og en veldig vakker by Kommer til å anbefale dere til andre.PS veldig fint m en guidebok, den ble flittig brukt
Lise Bjørgo 5
Lise Bjørgo 29-10-2015 13:21:04
Fantastisk tur til Budapest, kunne godt tenke meg en tur til, flott opplegg av fibro-Bergen
Marianne Bergaas 5
Marianne Bergaas 02-12-2015 12:04:09
{assign_variable:p_url=""}