Nasjonale helligdager i Ungarn

Ungarn har flere helligdager det kan være greit å være obs på.

15. mars

15. mars er en nasjonal helligdag i Ungarn, til minne om revolusjonene i 1848. Våren 1848 brøt det ut revolusjoner i hele Europa. Det skjedde også i Budapest, hvor folk marsjerte gjennom gatene å proklamerte hva de ønsket for den ungarske nasjonen. Dette ble oppsummert i 12 punkter på de revolusjonæres møtested; Pilvax kaffehus. Det var her ideen om revolusjon først oppsto og her de 12 punktene ble lest opp for første gang.

Dette er revolusjonens 12 punkter:

La det være fred, frihet og enighet.

 1. Vi vil ha pressefrihet og forby sensur
 2. En ansvarlig regjering i Buda-Pest (den gangen ble Buda og Pest ikke slått sammen men var to forskjellige byer)
 3. Årlige nasjonale møter i Pest
 4. Borgerlig og religiøs likhet for loven
 5. Nasjonalgarde
 6. Fordeling av skatter
 7. Forby landeierskap
 8. Jurier og representasjon på et likeverdig grunnlag
 9. En nasjonalbank
 10. Militæret må sverge på å støtte grunnloven, militæret må ikke være plassert i utlandet, utenlandske soldater må fjernes fra vår jord
 11. Frigi politiske fanger
 12. Union (med Transylvania)

Mange av Ungarns største poeter deltok i revolusjonen, slik som Sándor Petőfi og Mór Jókai. På den 15de er alt stengt og det er ikke anbefalt å besøke Parlamentet eller 15. Mars plassen, siden man kan risikere å bli involvert i en protest.

1.mai

1.mai, den internasjonale Arbeiderenes Dag, blir for det meste feiret i land som pleide å være del av Sovjetunionen eller Østblokken. På Arbeiderenes dag møter ventre orientert partiledere arbeidere over hele landet. Arbeiderene pleide å bære faner med slagord, men dette er ikke vanlig lenger. Dagen blir for det meste feiret ved å marsjere rolig gjennom gatene. Alle butikker er stengt, slik som på nasjonale helligdager.

20. August

20. august er minnesdag for grunnleggelsen av staten og Ungarn`s første kong St Stephan (Szent István). I 963 invitertet prins Geza misjonærer og prester fra det Tysk-Romerske riket til å oppdra sønnen hans, Vajk, som ble hetende István etter at han ble døpt. Da tiden kom for en ny konge viste det seg at hedningen Koppány hadde til intensjon å ta tronen, så István bekjempet ham med hjelp fra tyskerne. Det kristne Ungarske Riket ble etablert ved kroningen av István på midten av den frosne Danube, julen år 1000, og det varte i 900 år.

23. Oktober

23. oktober 1956 en revolusjon mot det sittende sovjetiske styret brøt ut i Budapest. Denne gangen var det studenter som startet revolusjonen. De oppsummerte kravene sine i 16 punkter som de printet opp. En protest ble arrangert, mange forsøkte å stoppe den, men mislyktes. En stor protestmarsj gikk gjennom byen og endte opp utenfor Parlamentet. Her holdt Imre Nagy (som ble statsminister 24.oktober-4.november 1956) en tale til folket hvor han lovet nye reformer. Revolusjonen ble nedslått av Sovietunionen, som utførte et systematisk angrep den 4. november.

Relatert Innhold
Praktisk info om Budapest

Alt praktisk du trenger å vite om Budapest!

Helteplassen er nydelig også på ettermiddag ved solnedgang

Skal du ta turen til Budapest, men vet ikke hva du skal se? Her får du noen tips!

Likte du denne saken? Da setter du kanskej pris på å lese om sakene under: 

Praktisk info om Budapest

Alt praktisk du trenger å vite om Budapest!

Les mer
Helteplassen er nydelig også på ettermiddag ved solnedgang

Skal du ta turen til Budapest, men vet ikke hva du skal se? Her får du noen tips!

Les mer
Stå på skøyter i byparken i Budapest

I byparken Varosliget kan man oppleve en av Budapest sine flotteste vintertradisjoner, nemlig å stå på skøyter. Hver vinter lages det en stor skøytebane i parken, hvor lokale og tilreisende har mulighet til å hygge seg på isen.

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Topp service og flotte anbefalinger med tanke på hotell og restaurant. Vi bodde på Intercontinental og det var midt i blinken. Og La Pampa Steakhouse, ja har ikke ord for hvor god den biffen var den må oppleves.
Hilde Findal Jensberg 5
Hilde Findal Jensberg 09-11-2015 18:45:14
Har brukt Budapestagency begge gangene vi har vart pa jentetur i Budapest, fantastisk service og opplevelser. Neste gang haper jeg a reise med kjaresten?
Wenche Linn Blomli 5
Wenche Linn Blomli 11-11-2016 17:33:48
Gode tips, bra priser og et litt annerledes reiseselskap med narhet til det de jobber med. Helt genialt!
Sissel Gylterud 5
Sissel Gylterud 05-10-2016 23:34:41
{assign_variable:p_url=""}