Nasjonale helligdager i Ungarn

Ungarn har flere helligdager det kan være greit å være obs på.

15. mars

15. mars er en nasjonal helligdag i Ungarn, til minne om revolusjonene i 1848. Våren 1848 brøt det ut revolusjoner i hele Europa. Det skjedde også i Budapest, hvor folk marsjerte gjennom gatene å proklamerte hva de ønsket for den ungarske nasjonen. Dette ble oppsummert i 12 punkter på de revolusjonæres møtested; Pilvax kaffehus. Det var her ideen om revolusjon først oppsto og her de 12 punktene ble lest opp for første gang.

Dette er revolusjonens 12 punkter:

La det være fred, frihet og enighet.

 1. Vi vil ha pressefrihet og forby sensur
 2. En ansvarlig regjering i Buda-Pest (den gangen ble Buda og Pest ikke slått sammen men var to forskjellige byer)
 3. Årlige nasjonale møter i Pest
 4. Borgerlig og religiøs likhet for loven
 5. Nasjonalgarde
 6. Fordeling av skatter
 7. Forby landeierskap
 8. Jurier og representasjon på et likeverdig grunnlag
 9. En nasjonalbank
 10. Militæret må sverge på å støtte grunnloven, militæret må ikke være plassert i utlandet, utenlandske soldater må fjernes fra vår jord
 11. Frigi politiske fanger
 12. Union (med Transylvania)

Mange av Ungarns største poeter deltok i revolusjonen, slik som Sándor Petőfi og Mór Jókai. På den 15de er alt stengt og det er ikke anbefalt å besøke Parlamentet eller 15. Mars plassen, siden man kan risikere å bli involvert i en protest.

1.mai

1.mai, den internasjonale Arbeiderenes Dag, blir for det meste feiret i land som pleide å være del av Sovjetunionen eller Østblokken. På Arbeiderenes dag møter ventre orientert partiledere arbeidere over hele landet. Arbeiderene pleide å bære faner med slagord, men dette er ikke vanlig lenger. Dagen blir for det meste feiret ved å marsjere rolig gjennom gatene. Alle butikker er stengt, slik som på nasjonale helligdager.

20. August

20. august er minnesdag for grunnleggelsen av staten og Ungarn`s første kong St Stephan (Szent István). I 963 invitertet prins Geza misjonærer og prester fra det Tysk-Romerske riket til å oppdra sønnen hans, Vajk, som ble hetende István etter at han ble døpt. Da tiden kom for en ny konge viste det seg at hedningen Koppány hadde til intensjon å ta tronen, så István bekjempet ham med hjelp fra tyskerne. Det kristne Ungarske Riket ble etablert ved kroningen av István på midten av den frosne Danube, julen år 1000, og det varte i 900 år.

23. Oktober

23. oktober 1956 en revolusjon mot det sittende sovjetiske styret brøt ut i Budapest. Denne gangen var det studenter som startet revolusjonen. De oppsummerte kravene sine i 16 punkter som de printet opp. En protest ble arrangert, mange forsøkte å stoppe den, men mislyktes. En stor protestmarsj gikk gjennom byen og endte opp utenfor Parlamentet. Her holdt Imre Nagy (som ble statsminister 24.oktober-4.november 1956) en tale til folket hvor han lovet nye reformer. Revolusjonen ble nedslått av Sovietunionen, som utførte et systematisk angrep den 4. november.

Relatert Innhold
Praktisk info om Budapest

Alt praktisk du trenger å vite om Budapest!

Helteplassen er nydelig også på ettermiddag ved solnedgang

Skal du ta turen til Budapest, men vet ikke hva du skal se? Her får du noen tips!

Likte du denne saken? Da setter du kanskej pris på å lese om sakene under: 

Praktisk info om Budapest

Alt praktisk du trenger å vite om Budapest!

Les mer
Helteplassen er nydelig også på ettermiddag ved solnedgang

Skal du ta turen til Budapest, men vet ikke hva du skal se? Her får du noen tips!

Les mer
Stå på skøyter i byparken i Budapest

I byparken Varosliget kan man oppleve en av Budapest sine flotteste vintertradisjoner, nemlig å stå på skøyter. Hver vinter lages det en stor skøytebane i parken, hvor lokale og tilreisende har mulighet til å hygge seg på isen.

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Fantastisk service, både som event- og reiseselskap! Reiser garantert til Budapest igjen, og da vet jeg hvem jeg skal kontakte..:)
Cecilie Bjørkly 5
Cecilie Bjørkly 09-09-2014 22:00:35
Mitt inntrykk av Budapest Agency er vanskelig å beskrive med ord ; De må bare oppleves! Maken til service, oppfølging og profesjonelle reisearrangører og bryllupsplanleggere skal en leite lenge etter!! Jeg har reist 4 ganger til Budapest i 2014 og hver gang har vært et eventyr! Og det hele toppet seg da vi også hadde med et reisefølge på 80 personer; rett og slett Fantastisk å ha et samarbeid med et så pålitelig og personlig byrå; jeg stolte 100% på dere og ble aldri skuffet, men istedet fikk mer enn jeg kunne drømme om. Budapest Agency overrasket oss med sine kreative forslag, de beste anbefalinger på hva en bør oppleve når en er i byen, samt reservasjoner på Spa, middag, rivercruice, vinsmaking etc... Ypperste kvalitet! Jeg anbefaler dere til alle som skal reise til Budapest og vet at de får max utbytte av sitt opphold ved å booke gjennom dere. Gleder meg allerede til det blir min neste tur til denne byen som har fått et spesielt plass i mitt hjerte - mye takket være de flinke menneskene i Budapest Agency som har gitt både meg og mitt reisefølge minnesrike opplevelser! Tusen takk <3
Cathrine Lillebøe Håland 5
Cathrine Lillebøe Håland 17-09-2014 14:11:02
takk for en kjempe fin tur vi hadde m fibro Bergen kunne tenk meg en tur ned igjen, flott opplegg dere hadde til oss . Masse flotte steder og se på.
Ingunn Indrebø 5
Ingunn Indrebø 04-12-2015 17:59:53
{assign_variable:p_url=""}