Planlegger du julefeiring i Budapest - da kan denne lille guiden gi innspill på åpningstider og program som du kan ta del i under julehøytiden!

Sommer i Budapest er som de fleste vet vakker, men Budapest på vintertid står ikke tilbake og er for mange spesielt imponerende. Ofte dekket med et dryss av snø i de kalde månedene, omfavnes den ungarske hovedstaden av en travel timeplan for deg som vil være med på feiringer av høytiden og byen.
- Fra det verdensberømte og flotte julemarkedet, til den tradisjonelle jødiske Hanukkah feiringen samt utallige kulturopplevelser er dette byen som lever (og leverer) også på vinteren!

Her har vi samlet et knippe tips til deg som kommer ned i desember med forslag hva du kan fylle oppholdet med:


Julemarkedet på Vörösmarty Square er et av de eldste og flotteste vintermarked i Europa. Det har blitt en viktig stopp på reiseruten for alle juleelskere, ettersom det er fullt av bruktkunst og håndverk. Det samme gjelder advents julemarkedet ved basilikaen, hvor man ”tar over” plassen ved St. Stefanskirken for julen med et sjarmerende julemarked. Håndverk boder er satt opp utenfor den allerede imponerende kirken og gatemat leverandører presentere et bredt utvalg av ungarske og internasjonale spesialiteter for besøkende. Det finnes også en skøytebane og underholdning som folkedans forestillinger og lasershow som skytes på bakgrunn av den historiske kirken. (11.november til 02.januar 2017)
Les mer om julemarkedet i Budapest her!


Hanukkah er en viktig begivenhet den jødiske kalenderen, og foregår over åtte dager hver vinter. I Budapest, er festivalen feires med en rekke konserter, teaterforestillinger, kulinariske messer og stearinlys seremonier. En fascinerende innblikk i en for de fleste unorsk kultur, arv og religion. (24 desember 2016 - 1 januar 2017)


Juleaften er de fleste butikker åpne til kl 13:00 og ikke minst kan man nyte et besøk på en av byens mange termalbad ettersom de fleste har åpent frem til rett over lunsj. Det er selvsagt en rekke messer, og til tross for at disse skjer på ungarsk er det umulig å ikke komme i stemning på en ungarsk julemesse i en av de storslåtte kirkene.
Er du på jakt etter bespisning så har overraskende mange hoteller og restauranter åpent og tilbyr familystyle middag med servering av flotte julemiddager som er en juleaften verdig. Vi holder kanskje en knapp på et av de store hotellene: Four Seasons, Intercontinental og Corinthias Grand Royal har høy kvalitet på sine tradisjonelle middager om du har planlagt å tilbringe juleaften i Budapest.


Første juledag er som i Norge den største utfordringen da mye er stengt. De første nattklubbene og barnene åpner imidlertid og tiltrekker seg naturlig nok utelivsløver i alle aldre.
I tillegg er de fleste termalbadene og enkelte cruiseselskap åpne den 25.desember. Natt til 1ste juledag har du ikke minst flere midnattsmesser i kirker om man ønsker å få med seg dette.

Andre juledag våkner byen enda mer og i tillegg til overnevnte åpner en rekke restauranter, enda flere utesteder og ikke minst en del teater. De fleste spiller typiske ungarske stykker, og billettene på f.eks. statsoperaen er utsolgt i lang tid før jul. Da er det kjekt å vite at mannen i hotellresepsjonen kan være din beste venn og mange uavhentede billetter kan (tidvis) skaffes.

Tredje juledag er våkner byen for alvor opp og dette er også dagen hvor de fleste butikker starter sitt julesalg. Etter noen dagers shoppingpause i kombinasjon med julegavebytting bør du planlegge med mye, mye folk og ditto kø og mere kø.

Nyttårsaften i Ungarn (rett oversatt: Szilveszter på ungarsk) er definitivt verdt å reise til Budapest for. Her er det nemlig en rekke bydels gatefester hele dagen igjennom, et fyrig hesteløp litt utenfor byen, konserter på kveldstid over hele Budapest og selvsagt et ubeskrivelig fyrverkeri.
I løpet av dagen synes vi kanskje du skal ta del i det årlige hesteløpet ved Kincsem Park, før du drar til tidens nyttårsaften party ved Hellobar, Badgirlz eller Buddhabar. Bare husk: ikke gå glipp av enorme fyrverkeriet som lyser opp himmelen ved midnatt.


Nyttårsdag konserter er en varig tradisjon i Budapest. Mens mange byer rundt om i verden bruker den første dagen i året hente seg inn fra feiringen kvelden før, har Budapest alltid hatt en sterk fokus på aktiviteter på nyttårsdagen, men konserter fra operahuset til konsertscener som kan oppleves.


Litt om åpningstider jul / høytiden i Budapest

Shoppingsenter og butikker 24/31.desember : 10:00 - 12:00
Shoppingsenter og butikker 25/26.desember : Stengt
Shoppingsenter og butikker romjula: 10:00 - 20:00


Termalbad og spa 24/31.desember : 0600 - 14:00
Termalbad og spa i romjula: 10:00 - 18:00 (avvik kan forekomme)


Reiser og booker du med oss så kan du hele tiden kontakte oss for billetter, bordreservasjoner og tips/info for kulturelle og sakrale program!

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Jul i Budapest