Feir nyttårsaften og ønsker det nye året velkommen med et smell i Budapest, Ungarn.


Vi har satt sammen noen gode tips for å veilede deg gjennom festlighetene du kan delta i på Nyttårshelgen i Budapest, og dette er forslag som dekker deler av romjula og første nyttårsdag, så enten du vil start nyttåret i tradisjonell stil med en galla konsert med musikk fra bla. Strauss og Liszt Ferenc eller danse sokkene av deg på en nattklubb så har forslagene klare!
Felles for de fleste tilbudene er at du BØR prebestille og har du booket overnatting via oss i Budapest.no er vi naturligvis behjelpelig med billetter, enten du vil på klassisk konsert, operette, nattklubb eller simpelthen trenger en ren bordbestilling hvor du bestiller / betaler "der og da".


Generelle arrangement / Nattklubb / Restauranter.

Budapest nyttårsaften er full av fester, hvor du har spesielle menyer på plenty av restauranter. De fleste restaurant har en låst meny som du "må" ta, men det finnes heldigvis restauranter som også kjører normal meny og dermed kommer man som oftest rimligere unna.  I tillegg kommer du til å ha mange ulike bakgårds- & gatefester, forskjellige konserter (fra rock til klassisk), og selvfølgelig  nyttårscruise på Donau. Mange av  tilbudene blir normalt utsolgt i begynnelsen av desember, mens en del begynner å selge billetter fra midten av desember. Hold deg oppdatert ved å sende en epost til oss for å finne ditt perfekte arrangement i Budapest


Klassisk og opera

I Budapest har du naturligvis en unikt omfang av klassiske og opera/operette forestillinger i romjulen og nyttårshelgen,  og det mangler ikke på underholdning i det klassiske sjiktet denne kvelden. I byens teater og konserthus kan du normalt nyte flotte klassikere og ha det morro til tidligmorgen.
For den operainteresserte, eller for de som bare vil ha en unskyldning til å finne frem ballkjolen, er operaballet en av årets store begivenhet.  Tradisjonen tro fremføres Johann Strauss’ berømte operette Flaggermusen, avbrudt midt i av en lekker middag. Ved midnatt skåles det i champagne og nasjonalsangen fremføres, før festen fortsetter med sang og dans ut i de sene nattetimer. Nyttårsgallaen i operaen er virkelig en opplevelse, men billetter bør bestilles god tid i forveien, da dette er en populær begivenhet.

Nyttårskonserten (1st nyttårsdag) er en fantastisk måte å innlede det nye året på, men man må være tidlig ute med å bestille billetter da dette er en populær begivenhet. Konserten ledes noirmalt av dirigent Ádám Fischer, en ekspert på Haydns musikk. Og tradisjonen tro er det nettopp Haydns Oratorio som står på programmet. Hvert år inviteres forskjellige symfoniorkestre til å fremføre stykket.

Ønsker man litt lettere underholdning kan man delta på Nyttårsgallaen som arrangeres på Budapests Operette teater. Her blir man underholdt av lystig musikk og opera fremført av Ungarns beste operasangere. Et annet alternativ er en eksotisk konsert med fiolinist Zoltán Magá på Papp Laszlo Sport Arena som årlig har konserter.


Et mer folkelig alternativ er å ta en av elvebåtene. Her blir du oppvartet og underholdt av tidligere skuespillere og sangere fra operahuset mens du seiler på Donau. Underholdningen inkluderer alt fra utdrag fra operetter og musikaler, til tradisjonell ungarsk sang og dans. Og som i operaen har du også her muligheten til å danse deg inn i det nye året, omringet av vakre Budapest.

I tillegg er det en rekke folkelore arrangement, hvor ungarsk folkemusikk og dans står i fokus, det mest kjente er nok "100 sigøyners orkester" konserten.  Merk at mange populærartister og folkelorekonserter også har forestillinger i romjulen.Praktisk info om nyttårsfering i Budapest
Budapest-vintrene ganske kalde, så hatt, hansker, frakk, støvler vil hjelpe deg å ha en nydelig nyttårsaften i Budapest om du skulle bevege deg utendørs. Ofte blir det iskaldt, spesielt om natten (desember, jan og feb er som kjent de kaldeste månedene i Ungarn).
De fleste konsertscenene og festearenaene vil på nyttårsaften (før og etter festene) ha drosjer som venter utenfor, men merk at som i Norge øker ofte ventetiden for drosjer til 20-30 minutter 31. desember i byen.
Du bør også forvent å ha noen telekommunikasjonsvansker når det gjelder bruk av telefonen mellom kl. 23.00 og kl. 01.00. Det betyr feks. at du kan ha problemer med å kunne ringe et taxiselskap.

Det samles normalt store folkemasser også i sentrum av Budapest, og disse "gatefestene" er mer uformelle samlinger for ungdom såvel som voksne som føler seg ung! Om du drar til Vorosmarty ter, Oktogon (ved Andrassy gaten) og eller ved Nyugati jernbanestasjon treffer du garantert mange tusen mennesker som samles for å feire det nye året.
Mange forventer at Budapest feirer det nye året med et stort fyrverkeri som mange andre byer 31. desember. Imidlertid har Budapest det enorme fyrverkeriet på en av hovednasjonaldagene den 20. august, i stedet for 31. desember.
Det er noen mindre fyrverkeri ved elven Donau, men de er altså ikke så spektakulært som sommerfyrverkeriet.Om du trenger hjelp til å lande en feiende flott nyttårsfeiring lønner det seg altså å være i forkant, å sørge for reserverte bord på restauranter og billetter enten man ønsker nmattklubb eller en konsert opplevelse. For de som ikke ønsker dette kan man alltids dra til en av byens åpne torg , feks Vorosmarty ter hvor hovedjulemarkedet er å feire med turister og lokale. Har du booket overnatting via oss er vi behjelpelig med reservasjon av opplevelser - kontakt ossi såfall for informasjon og hjelp!


GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Nyttårsfeiring og gallakonserter i Budapest