Budapest huser en rekke festivaler gjennom hele året, med ulike temaer som musikk, mat og drikke, film og annen kultur. Med hjelp av denne guiden kan du finne din favorittfestival – og planlegge Budapest-ferien deretter. Eller du kan sjekke ut listen mens du allerede er i byen. Kanskje det går an å kombinere en tur til slottet i Budapest, med en av festivalene som arrangeres der.

Merk: De noen av festivalene har ikke tidspunkt for 2015 klare ennå, derfor står tidspunktet for 2014 som en veiledende dato. Det kan være lurt å følge med på nettsiden til den eller de festivalene du syns virker interessant.

Mangalica Festival 6. – 8. februar 2015

Mat og drikke

Mangalica er en svinerase som stammer fra Sørøst-Europa – og det er det denne festivalen handler om. Her kan du smake på pølser og skinker laget av Mangalica-grisen, men også andre lokalproduserte produkter som ost eller syltetøy. I tillegg har man mulighet til å se presentasjoner om hvordan pølsene fylles, ulike måter å lage ost på, og lignende. Utover dagene holdes også konserter med både ungarsk folkemusikk og andre sjangre. Er man glad i å lage mat kan det være verdt å melde seg på kokkekonkurransen som arrangeres hvert år. Hovedingrediensen er da selvfølgelig kjøtt fra Mangalica-grisen. Det koster ingenting å delta på selve festivalen, men visse ting (som deltagelse i kokkekonkurransen) koster naturligvis penger.

* Ønsker du å oppleve andre deler av Ungarn, så holdes denne festivalen i flere andre ungarske byer, til ulike tider av året: Debrecen (april), Székesfehérvár (september), Szeged (november).

Nettside (kun ungarsk): Mangalica Festival

Budapest Fish Festival 19. - 22. februar 2015

Mat og drikke

Fiskemat er ikke akkurat det du forbinder mest med Ungarn. Likevel er Halászlé, en paprikabasert fiskesuppe, en av landets signaturretter. Siden Ungarn ikke har kystlinje, brukes utelukkende ferskvannsfisk fra elvene Donau og Tisza og innsjøer som Balatonsjøen. Denne festivalen ble startet for å styrke fiskens posisjon i det ungarske kjøkkenet, og for å sette fokus på å heve vannkvaliteten i elvene og innsjøene hvor fisken ferdes.

På denne festivalen får du derfor muligheten til å smake en rekke fiskeretter, ungarske så vel som internasjonale. Hvorfor ikke benytte valentinsdagen 14. februar til en deilig fiskemiddag med din kjære?

Nettside (kun ungarsk): Budapest Fish Festival

Budapest Spring Festival 10. - 26.april 2015

Musikk og kunst

Den årlige vårfestivalen i Budapest er en av landets største kulturbegivenheter, og er også anerkjent utenfor landets grenser. Hit kommer nasjonale og internasjonale musikere innen opera, jazz, folk og klassisk musikk og holder en rekke konserter i ulike arenaer i byen, blant annet den storslåtte nasjonaloperaen. I tillegg til konserter arrangeres det kunstutstillinger, filmvisninger, teateroppvisninger, egne programmer for barna, og en sjakkturnering hvor både profesjonelle og amatører kan delta. Hvis du ikke ønsker å betale for konserter og lignende, kan det være like greit å spasere rundt i byen hvor du garantert vil oppleve gateopptredener av ulike slag.

Nettside: Budapest Spring Festival

Budapest Palinka Festival may 2015 / oktober 2015

Mat og drikke

Palinka er en brennevin laget av frukt dyrket i Ungarn, for eksempel plomme, aprikos eller pære. Den alkoholholdige drikken er et nasjonalsymbol for ungarerne, og denne festivalen er til ære for denne. Ved å smake på ulike varianter fra ulike destillerier er festivalen en fin anledning på å bli kjent med palinka på. I tillegg til palinkafestivalen i mai, arrangeres det en lignende festival i oktober kalt «the Palinka and Sausage Festival». Der kan man, som navnet tilsier, smake på både palinka og ungarske pølser (m.m.)

Nettside: Budapest Palinka Festival / the Palinka and Sausage Festival

Budapest Summer Festival 6. juni - 31. august 2015:

Musikk og kultur

Sommerfestivalen i Budapest er en serie av kulturelle fremføringer som arrangeres på Margaret-øyen og på utendørsscenen i Varosmajor gjennom sommeren. Konserter, operaforestillinger og teateroppvisninger er blant det du kan oppleve. Program og billetter kan man finne på nettsiden til festivalen (men programmet for 2015 er per dags dato ikke klart).

Nettside: Budapest Summer Festival

Buda Castle Beer Festival 11. - 14. juni 2015

Mat og drikke

Et must for øl-elskere. Både internasjonale ølprodusenter og lokale mikrobryggerier lar deg smake på sin øl på denne festivalen som arrangeres ved slottet i Budapest. I tillegg til det åpenbare (drikke øl), holdes konserter og stand-up show, og man kan lære om ølproduksjon og ølsmaking.

Nettside: Buda Castle Beer Festival

Sziget Festival 10. - 17. august 2015

Musikk

Hvis det er én festival Budapest er kjent for, må det være Sziget-festivalen (oversatt: øy-festivalen). Festivalen arrangeres på Óbudai-øyen og er blant Europas hippeste og mest populære musikkfestivaler. Den ukelange festivalen trekker til seg flere hundre tusen gjester hvert år, og på scenen står internasjonale artister i ulike sjangre. Line-upen for 2014 inkluderte blant annet Queens of the Stone Age, Calvin Harris, Skrillex og Lily Allen. Det skal altså gå an å finne noe til enhver smak. I 2015 arrangeres festivalen fra 10. til 17. august, og prisen for et 7-dagers pass er 219 euro.

Nettside: Sziget Festival

Jewish Summer Festival august 2015

Kultur

Jødene er en del av Ungarns historie, og Budapest er blant annet kjent for å ha verdens nest største synagoge. Da er det passende å holde en egen festival for jødisk kultur, selvfølgelig arrangert i det jødiske distriktet rundt synagogen. Festivalen er en fin anledning til å bli kjent med jødisk matkultur, musikk, film og mye annet.

Nettside: Jewish Summer Festival

Festival of Folk Arts 16. august – 20. august 2015

Kultur

I august hvert år kommer en unik mulighet til å kjøpe suvenirer «litt» mer originale enn de du finner i turistsjappene i Vaci utca. Da kommer nemlig håndverkere fra hele landet for å presentere sine produkter i området rundt slottet. Festivalen har hvert år et hovedtema (som i 2014 var metallvarer) og en gjestenasjon som får presentere håndverk fra sitt land (i 2014 var Tyrkia gjest). I tillegg kan man gjennom ulike programmer bli kjent med Ungarsk matkultur og folkemusikk og -dans.

Nettside: Festival of Folk Arts

Budapest Wine Festival 9 - 13. september 2015

Mat og drikke

Denne festivalen handler, ikke sjokkerende, om vin. Ungarn er kjent for sin vinproduksjon, og spesielt populær er hvitvin fra distriktet Tokaji, og rødvinen Egri Bikavér (som oversatt til norsk betyr «okseblod fra Eger». Denne festivalen er perfekt for å gjøre seg kjent med disse, pluss en rekke andre ungarske viner. I likhet med «Festival of Folk Arts» arrangeres vinfestivalen i området ved slottet, og har hvert år en gjestenasjon. For eksempel i 2014 kunne du sammen med ungarsk vin også smake det beste av italiensk vinkultur.

Nettside: Budapest Wine Festival

National Gallop 18. september – 20. september 2015

Sport/kultur

Nasjonalgaloppen i Budapest er virkelig et særegent arrangement. En helg i september blir hele Helteplassen omgjort til en travbane, hvor publikum gjennom hele helgen kan se ulike hesteritt. Den flotte paradegaten Andrassy ut, som begynner fra Helteplassen, blir sperret for trafikk. I stedet kan folk gå fritt mellom utallige boder som selger mat, drikke og håndverk fra ulike deler av landet. Her kan du absolutt bli kjent med ungarske tradisjoner, og til og med se lokale håndverkere mens de jobber med sine produkter. Festivalen byr på et yrende folkeliv, og man kan fint sette av en dag bare på å traske rundt mellom bodene, smake lokale delikatesser, se et hesteløp og kanskje kjøpe med seg noen suvenirer.

Nettside: National Gallop

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Festivalåret 2015