Vil du se litt mer av Ungarn under ditt opphold i Budapest? Besøk kunstnerbyen Szentendre! komplett guide finner du her!

Vil du se litt mer av Ungarn under ditt opphold i Budapest? Vil du vite hvordan ungarske landsbyer oppleves i forhold til Budapests storbypuls? Eller kanskje du planlegger en kort sykkeltur utenfor Budapest? Eller hva med et elvecruise på Donau, som ikke bare viser Budapest fra vannsiden, men som lar deg seile en times tid opp til elven i et unorsk og sjarmerende landskap?
Hvis svaret er ja på ett eller flere av disse spørsmålene, da har vi løsningen for deg: Szentendre!
 
Szentendre ligger ca 2 mil fra Budapest, på den vestlige siden av Donau. Byen har beholdt sin uniforme atmosfære og sitt flotte bybilde siden 1700 - 1800-tallet. At denne lille småbyen er blitt en attraksjon skyldes nok den vakre beliggenheten nær Donau, i kombinasjon med gammel arkitektur og mange flotte historiske monumenter. I tillegg har man de siste tiårene hatt en kontrollert invasjon av kunstnere, malere og skulptører som har jobbet i artistkolonier og latt seg inspirere av atmosfæren i byen.

Slik kommer du deg til Szentendre

Du når Szentendre med offentlig transport (incity tog fra Batthyány ter, Budapest), buss eller bil, men den virkelige opplevelsen er enten å besøke landsbyen med båt eller sykle til Szentendre.
 Sistnevnte er trygt da man har en utvidet sykkelvei langs hele veien opp dit, med flatt og behaglig sykkelterreng. Det mest normale er imidlertid at man reiser på egen hånd med båt (eller tog) til den pittoreske kunsterbyen Szentendre som ligger en drøy times tur fra Budapest. Vi tilrettelegger alt i forkant og du mottar billetter og informasjon elektronisk via mail, slik at du kan bare trenger å glede deg til utflukten. (-Husk å ta med deg kameraet - her er det mye å ta bilder av!)
Vi i budapest.no kan tilby flere ulike programmer tilknyttet Szentendre, enten du vil dra på egen hånd med båt / HEV, med en av våre lisensiert norsktalende guider som tar dere sjø- eller landeveien eller via sykkel med lisensiert guide som sykler deg og ditt reisefølge trygt opp til denne sjarmerende byen! Les mer om våre Szentendre program her!

 
Gamlebyen i Szentendre

Historien til denne lille byen strekker seg fra steinalderen og gjennom ungarns utrolige historie, med gjentatte maktskiftninger og erobringer. Men Szentendre har klamret seg fast som et handelsenter for mat, vin og håndverk. Og det er først og fremst den eldre delen av byen hvor handelen var livligst, turistene nå også besøker for å innta antikvitetsbutikker, gallerier og livlige markeder. Denne delen ligger idyllisk til nede ved elven Danube, og strekker seg langs en ca 600 - 900 meter lang promenade, hvor du finner rikelig med restauranter og serveringssteder.
Det naturlige sentrum blir i området mellom festplassen og fö utca, se mer om dette på vårt Szentendre kart som du får tilsendt om du booker tur med oss!
Litt lenger opp fra elven finner man Szentendres nye sentrum, og noen km utenfor finner du "Skansen", et folkemuseum som byr på tradisjonsrik informasjon og lek for både store og små. Skansen er for mange et dagsprogram i seg selv, og her finner man aktiviteter for skoleklasser, grupper og historie interesserte.

Er du kunde hos oss, be om vår egen Szentendre guide. I denne guiden kan du lese mer og få informasjon om restauranter, sentrale markeder/handlegater, transportinformasjon og ikke minst et nyttig, høyoppløselig kart som viser byens severdigheter. Alle som bestiller en av våre utflukter til Szentendre, mottar denne guiden gratis.

Litt lenger opp fra Donau ligger Szentendres mest kjente museum,  “Skansen”, et tradisjonsrikt folkemuseum, som også byr på aktiviteter og lek for både store og små. Skansen er for mange et dagsprogram i seg selv, og her finner man aktiviteter for skoleklasser, grupper og historieinteresserte besøkende. Det ble opprettet i 1967, og har typiske bygninger fra alle områder i Ungarn. Her kan vi bli kjent med levemåten til ungarerne i tidligere tider. Husene er fra det 18. århundret til midten av det 20. århundre


Anbefalt for: Alle som er interessert i ungarsk kultur, tradisjon og gastronomi Vi kan tilby en norsktalende guide som kan hjelpe deg med nyttig informasjon, vi kan organisere transport og program for stuide eller skoleklasser som ønsker å besøke Skanzen.


 
Yrende folkeliv

Szentendre venter deg med yrende folkeliv, hvor markedene, de spennende galleriene og små kafeene ligger som perler på en snor og sloss om din oppmerksomhet. Dette er og blir en landsby som skjemmer bort sine besøkende med en rekke fantastiske inntrykk, og dette leder nok til at det fortsatt er på moten og et yndet sted for turister. Her finner du også Ungarns første og største utendørs museum, Skanzen. Skanzen viser det gamle bondesamfunnet, og er et slags folkemuseum for viderekommende om du vil! Vell verdt et besøk om du liker dette!

 
Szentendres mange galleri og kunstrom

Szentendre har lange kunsttradisjoner og flere annerkjente kunstnere stammer fra miljøet rundt byen. I dag nyter du som turist dette med et riktelig utvalg av gallerier og museum. Mange omtaler Szentendre som en kunstnerby / kunstnerkoloni, noe som nok kommer av at byens faglige miljø historisk sett har hatt en stjerne siden etableringen av Szentendre kunstakademi og kunstnerkoloni i 1928. I dag sees dette først og fremst via de mange galleriene og ikke minst alle maleriene som stammer fra disse koloniene. Det finnes fortsatt bygninger som på sesongbasis huser kunstnere, om ikke i like utstrakt grad som før. Svært mange gode gallerier, noen med eldre malerier, en hel del brukskunst galleri og noen med mer moderne, figurativt kunst finnes, og for de som ikke liker dette, ja, så kan du jo stikke innom byens (smått beryktede) marsipanmuseum, som blant annet huser den nylig adøde Michael Jackson i full størrelse, laget av marsipan.


Oversikt over gallerier i Szentendre:
Metszet Gallery, Fõ tér 14.
Aktív Art Gallery, Pátriárka u. 7.
Palmetta Design Gallery, Bogdányi u. 14,
Artéria Gallery, Városház tér 1.
Erdész Gallery, Bercsényi u. 4.
Ipszilon Gallery, Dalmát u. 9.
Mûhely Gallery, Fõ tér 20.
Péter-Pál Gallery, Péter-Pál u. 1.
Tasi Gallery, Mester u. 6.
Vajda Lajos Studio

Oversikt over Szentendres mange museumBudapest Transportation Company Town Public Transport Museum (Szentendre)
BKV har fundert sitt museum på å rekonstruere og vise kjøretøy som har betjent transport nettverket til Budapest.
Budapest Transportation Company viser sin historie på en utstilling i Szentendre åpnet for 15 år siden.

Ferenczy Museum - Barcsay Collection (Szentendre) Kunsten til Jeno Barcsay (1900-1988) er et begrep ikke
bare i Szentendre, men også i kunsthistorien fra det 20. århundre i Ungarn: han var en representant for
konstruktivismen, til og med så figurativ konstruktivisme. Han gjorde mosaikkene i offentlige bygninger,
veggtekstiler. Han var forfatteren av Artistic Anatomy brukt i medisinsk trening.

Ferenczy Museum - Czóbel Museum (Szentendre) Béla Czóbel (1883-1976) er den første maleren som ble utstyrt
med et uavhengig museum i sin levetid, i en alder av 92 år, i en etasjes bygning på slottbakken til Szentendre.
 Bygningen var opprinnelig en katolsk gutteskole.

Ferenczy Museum - House of Popular Arts (Szentendre) Plasseringen av den etnografiske og folkekunstutstillingen
i fylket ligger i en av de fineste bygningene i Szentendre. Midlertidige utstillinger åpner her hvert annet år.
Målet er å presentere materialet fra Pest County i henhold til regioner.

Ferenczy Museum - Imre Ámos - Margit Anna Memorial Museum (Szentendre) Det første museet som viser kunstnerparets
Imre Ámos og Margit Annas arbeid var åpnet i 1984 i Szentendre. Ledelsen av museene i Pest County kjøpte kunstverkene
 som donasjonen av Margit Anna, i hans levetid. Målet og tilstanden for donasjonen var å bevare minnene fra Imre Ámos
 som forsvant fra en arbeidsleir under andre verdenskrig.

Ferenczy Museum - János Kmetty Memorial Museum - Kerényi Collection (Szentendre) Hvis vi ønsker å studere kubismens
 utseende, må vi besøke den permanente utstillingen som presenterer János Kmettys oeuvre i Szentendre.
János Kmetty (1889-1975) er en av kunstnerne som var med på å nasjonalisere den franske kubismen i ungarsk kunst.

Ferenczy Museum - Lajos Vajda Memorial Exhibition (Szentendre) Ferenczy Museum - Margit Kovács Keramikkutstilling
(Szentendre) Kovács Margit (1902-1977), keramisk kunstner, donerte de fleste av sine arbeider til Museums of Pest County.
 Hennes museum åpnet i 1973 i Vastagh Street. Bygningen som ble bygd på 1700-tallet var et saltlagerhus opprinnelig,
 senere prestegård og et handelshus før det var tilholdsstedet for Vastagh-familien.

Ferenczy Museum - Roman Stone Store (Castrum) (Szentendre) Steensamlingen presenterer stort sett steinene som er
funnet i Szentendre. Blant gjenstandene fra Stone Collection kan minner om begravelse og religion samt steiner
som ble reist i anledning keiserens besøk og milepæler.

Ferenczy Museum - Szentendre Gallery (Szentendre) Kunstgalleriet i handelshuset på hovedtorget til Szentendr
e åpnet i 1987 i et avdeling som var egnet for faste utstillinger. I følge den første ideen var kunstgalleriet
som tilhørte museene i Pest Count, å gi plass til utstillingene i fylket og Szentendre, det var for å presentere
de nye kunstverkene til museet, for å organisere oeuvreutstillingene til de betydningsfulle kunstnerne, og vise kunsten
i fremmede land også.
GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Besøk kunstbyen Szentendre