Ca 150 km fra Budapest er det skjedd en naturkatastrofe som er bredt dekket i skandinavisk media.

Oppdatert 2019:
Denne saken er fra 2010 - og det var ingen følger for turister eller fastboende, utover landsbyen som ble rammet av denne katastrofen.




Ca 150 km fra Budapest er det skjedd en naturkatastrofe som er bredt dekket i skandinavisk media. Vi som er tilstede her nede på en daglig basis har selvsagt mottatt mange spørsmål vedr reise sikkerhet og følger for planlagte turer. Vi anbefaler at man holder seg oppdatert via den offisielle hjemmesiden til den Ungarske regjeringen.

Det er slått fast at denne naturkatastrofen ikke er ventet å føre til vesentlig følger for turister og eller fastboende som ikke er/har vært/skal til Ungarn / Budapest.
- Det er først og fremst dyr og plantefloraen som skades i nærmijøet ettersom det på nåværende tidspunkt er en forsuring av den normale PH verdien på 7,5 til massens verdi på 12,5. Det følgelig ikke anbefalt å bade eller drikke av vesken som er lekket ut (…), men utover dette er det ifølge norske eksperter ikke ventet at utslippet får følger utover den tragiske påvirkningen av naturen i nærområdet. Pågående analyser og vurderinger tilsier at det ikke er ventet helseskadelige følger for fremtiden, men det er usikkerhet om grunnvann i området kan påvirkes og det er først og fremst dette som kan komme til å påvirke forhåndsregler for reisende i fremtiden.
Vi vil holde alle våre reisende oppdaterte om evt forhåndsregler.


Utdrag fra artikkel fra Norsk ekspert, publisert på aftenposten.no

”Lite tungmetaller
Eirik Nordheim, direktør med ansvar for helse, miljø og sikkerhet i bransjeorganisasjonen Det europeiske aluminiumsforbundet (EAA), mener tungmetaller trolig ikke utgjør noen stor fare i forbindelse med giftslamutslippet i Ungarn. - Jeg kjenner ikke spesifikt til dette deponiet, da denne bedriften ikke er medlem hos oss.
Men innholdet av slammet i slike aluminaraffinerier er stort sett det samme, og består hovedsaklig av aluminiumoksid, jernoksid, silisiumoksid og titanoksid. Innholdet av tungmetaller er lite og ligger vanligvis på rundt 1 prosent, sier Nordheim til Aftenposten.no. Han mener det er lutinnholdet som er den største faren fra utslippet i Ajka. Luten er blitt brukt til å trekke ut aluminiumoksid fra bauksitt, og gjør det flytende avfallet i ulykkesdeponiet sterkt alkalisk og etsende. Det gir brannskader om man får slammet på huden, og det er farlig å svelge det. I elven Marcal er alt liv utryddet fordi luten har gjort pH-verdien altfor høy. - Denne ulykken er en katastrofe for lokalmiljøet.
Liv har gått tapt, og luten har gjort store ødeleggelser på miljøet i omgivelsene, sier Nordheim til Aftenposten.no.
For å bli kvitt det lutholdige slammet og forurenset jord kan det bli nødvendig å grave opp og fjerne både slammet og jordlaget under.”

GALLERI - UTVALGTE BILDER AV Naturkatastrofe i Ungarn