(Nesten) Alt du trenger å vite om Ungarns vin

Her får du en lang artikkel om ungarsk vin – og kommer du deg igjennom har du lært om hvor du kjøper de beste flaskene her nede, vinbarer hvor du kan smake og hvilke etikett benevnelser du skal se etter.

Vin har blitt laget i Ungarn siden romernes tid, og er utvilsomt en del av den ungarske folkesjela, alle har ”sin” favoritt produsent som de høylytt diskuterer og forsvarer i sosiale (og usosiale) lag.
Selv om det startet allerede under romerne, så mener mange at storhetstiden var for ca hundre år siden – da var Ungarn ansett som en av de fremste vinprodusentene i Europa. Da skålte de fleste kongelig domstolene i Europa i glass fylt med dyrebar Tokaji viner. Så fulgte to verdens kriger, en kraftig anslag av vinlus (Phylloxera) og 40+ år med kommunisme som enkelt forklart ødela grunnlaget som var lagt med anonym masseproduksjon.

Så hvilken årganger skal du velge?
Generelt sett har kvaliteten for ungarske viner hatt en solid oppsving de siste tiårene – dermed er det få/ingen store årgangsviner tilgjengelig. Også før dette ble det produsert gode viner, men volumet er såpass lite at om det er flasker igjen – så er det enten dyrere enn skjorta til Petter Stordalen eller muligens forfalsket.

De viktigste årgangene som anbefales er:
2006 Dårlig start med en sval sommer, men den lange, veldig varme høsten viste seg å være utmerket for hvite og visse røde; sen, men god innhøsting av søte Tokajiviner ble det også.
2009 Gunstige værforhold ga gode røde og gode Tokaj viner.
2012 Mest tørre sommeren i minnet produserte små mengder druer i de fleste regioner, men potensialet for utmerket kvalitet vin fra toppdyrkerne er flott.

Tilgjengelighet
De fleste ungarere vært på familieselskap hvor onkel Janos har servert hjemmeprodusert vin av varierende kvalitet, laget av druene vedferiestedet ved Balaton, og er du heldig så finner du din egen Janos som kan by på en sjarmerende skvett vin på 13,5%...
Tilgjengeligheten er uansett upåklagelig.
- Vin selges både i glass eller flasken så og si overalt - vanligvis til rimelige priser sett med norske øyne.
Gammeldags vinbarer tilbyr deg servering i lugubre ” deci ” berger (målebeger på 0,1 liter), men hvis du er i mer seriøs i vinsmakingen, kommer du nok lengre ved å besøke en av byens flotte vinbarer, feks Dropshop ved Margareth Broen.
Den lokale Bortársaság-kjeden gjort mye for Ungarsk vin – og deres utsalg ligger både på frittstående lokaliseringer og i de største kjøpesentrene.
For mer standard utvalg kan du besøke hvilken som helst ”mini ABC” eller dagligvare butikk – hvor alkohol selges fritt og lovlig både sent og tidlig.

22 vinstrikt til tross, Ungarn har fortsatt lavt volum.
Ungarn har delt opp vinproduksjonen i 22 ulike vindistrikter.
Disse deles gjerne inn i syv større områder: Balaton, Duna, Eger, Észek-Dunántúl, Pannon, Sopron og Tokaj.
Alle disse har deres egne spesifikke historie og tradisjoner, og ikke minst særegne typer vin, tildels druetyper og stilarter. Ungarn mer verdens 17 største produsent – og til tross for at flere og flere viner blir eksportert er volumet ikke sammenlignbart med f.eks. Italia som produserer 18 ganger mer enn Ungarn.

- I tillegg er det greit å vite at 2/3 av totalproduksjonen i Ungarn er basert på hvite druer, og ender opp som hvitvin, dessertvin eller bobler.


Minőségű bor
= kvalitetsvin
Når du velger en ungarsk vin, velg vinflasker med etiketter som inneholder frasene minőségi bor (kvalitetsvin) eller különleges minőségű bor (premium kvalitetsvin). Da er du sikret å få en vin som er av god kvalitet.
På etikettene angir det første ordet regionen, den andre druesorten (f.eks. Villányi Kékfrankos) eller typen / merket av vin (f.eks. Tokaji Aszú, Szekszárdi Bikavér).

Andre kjekke ord som du kan ha nytte av er
Fehér bor– hvit(vin)
Vörörs bor - rød(vin)
Száraz - tørr
Edes - søtvin
Félédes – halvsøt
Félszáraz – halvtørr
Habzóbor- Bobler/sparking)
Pezsgő – champagne type (laget etter fransk metode traditionelle)


Hvilke regioner er viktigst?
Vi mener disse 3 regionene er verdt å starte med om du skal gjøre et dypdykk i smaking av ungarske viner under ditt besøk i Budapest.
Vi bistår som de fleste har fått med seg både med flotte vinmiddager med ”pairing” og frittstående vinsmakinger i sentrum av Budapest – enten ut fra tema, region eller til-og-med på produsent nivå.

Villány
Villány er en varm region i den sørligste delen av Ungarn, kjent for sine overdådige røde viner. Området ligger ca 2 timer sør for Budapest, i nærheten av Ungarns grense mot Kroatia. Middelhavsklimaet man har her er spesielt ideelt for å lage vin, med lange varme somre og milde vintre.
Vinene her er i verdensklasse, strukturert og elegant, med gode tanniner og en balanse mellom frukt og jord.
Portugieser (tidligere kalt Kékoportó), Cabernet Sauvignon, spesielt Cabernet Franc og Merlot.
Regionen har også eksperimentert i Pinot Noir. Røde viner her er nesten alltid store, med Bordeaux stil og de har generelt høyt innhold av tanniner.
Blant de beste vinprodusentene i Villány finner du József Bock, Márton Mayer og Alajos Wunderlich.
Et annet konkrete tips fra denne regionen er å prøve Attila Geres elegante og komplekse Cabernet Sauvignon.

Eger
Eger ligger mot den nordlige delen av Ungarn og er flankert av to av Nord-Ungarns vakreste fjellkjeder, og er hjemmet til den berømte Egri Bikavér (okseblod), som er en vin bestående av en cuve / blanding med Kékfrankos (Blaufränkisch) og ofte den lokale druetypen Kadarka..Druer vokser naturlig på Eger's ”rullende” terreng, og forskere har faktisk identifiserte en 30 millioner år gammel vindrue fossil i Eger, midt blant en av de moderne vingårdene.

Anerkjente produsenter av Bikavér er f.eks. Tibor Gál og István Toth, og de fleste som har vokst opp med pizza, fondue og racklette på 70 og 80 tallet husker okseblodvinene.

Selve stjernen fra Eger regionen er imidlertid vinprodusenten St Andrea, som produserer et bredt spekter kvalitetsviner. Deres ”Boldogsag” eller ”Aldas” er to sikkerstikk som er verdt å ta med seg hjem til Norge.


Tokaj
Tokaj er gullstandarden til de ungarske vinregioner. Det er utvilsomt Ungarns mest berømte vinregion og den eldste klassifiserte vinregionen i verden.
Med sitt vulkanske jordsmonn, solfylte klima og den beskyttende fjellbarriere i Tokaj-Hegyalja-regionen i Nord-Ungarn, er dette det ideelle området for dyrking av druer og vinproduksjon. Tokaj-viner har blitt eksportert til Polen og Russland siden middelalderen og har nå nådd internasjonal annerkjennelse og utbredelse.
Oppkalt etter landsbyen Tokaj, består regionen av 28 byer spredt langs bølgende åser og ligger mellom to elver, Tisza og Bodrog. Elvene skaper et spesielt mikroklima i området med høye fuktighetsnivåer i luften, motvirket av vind og rikelig solskinn. Området er forøvrig klassifisert som Unesco World Heritage Site.

Tokaj dessertviner er vurdert i henhold til tallet på etiketten - fra tre til seks – ”puttony” som er kurver som brukes ved innhøsting av de søte Aszú-druer som er grunnlaget for vinene.
For en nydelig Tokaji Aszú, er produsenten István Szepsy å gå til.Han konsentrerer seg om både den eksklusive six-puttony typen og Esszencia - så søt og lav i alkohol er det knapt engang vin.
Hans Szepsy Cuvée lageres i rustfritt stål fat for et år eller to (mot den vanlige fem for Tokaji Aszú), er en kompleks, men særs elegant vin.

Ungarsk vin er trolig mer enn du hadde forventet, med vinregioner og lokale stilarter som er like fremtredende som de er forskjellige.
Ungarsk vi er under-hypet, men tigger om å bli de neste stjernene i vinverdenen – hadde man bare hatt markedsføringsbudsjettet og samlagsånden til Østerrike, hadde de nok vært langt mer fremtredende allerede nå.
I mellomtiden kan vi tilby deg som besøker Budapest å være med oss på vingårdsbesøk, vinsmakinger i sentrum av Budapest eller å ta med vinklubben på tur for en komplett opplevelse hvor vi sykler mellom rankene sammen med vinbonden selv.

Ble du litt tørst? Her kjøper du trygt gode viner med ekspert kompetanse:
www.bortarsasag.hu

Og nei da; Vi klarer ikke å dy oss: Skal du prøve viner og er fan av knitrende vite og perlende roseviner så les mer om Balaton regionen under.

+ 1 – ekstra info om Balaton.

Balaton
Balaton regionen er nå den femte største vinregionen i Ungarn, hvor man i dag finner mer enn 4000 registrerte aktive produsenter.
Det er vingårder så langt øyet kan se på de forsiktig bølgende åsene rundt både Balatonboglar og rundt den ikoniske Badacsony høyden, som er oppkalt etter den 400m høye basaltmassen som stiger som et brødbrød langs den nordvestlige bredden av Balatonsjøen.

I Balaton er signaturvinen Olaszrizling et naturlig kjøp – men gå ikke glipp av Otto Legli´s viner eller produsenten Jasdi, som forøvrig er en av få rundt Balaton som år etter år lager flotte røde viner. (Balaton er først og fremst en region for hvite viner)

Vi i Budapest.no driver jo også Balaton.no og sender årlig flere hundre nordmenn på sykkeltur rundt Balatonsjøen. Her kan du bo på vingårder, sykle mellom sjarmerende gjestehus og spahotell – og flotte deg med vin som gir humør og muligens litt hodepine dagen etterpå. Du kontakter oss naturlig nok for et uforpliktende tilbud...

Relatert Innhold
Kos deg med vingårdsbesøk i Budapest

Bli med på vingårdsbesøk rett utenfor Budapest! Her kan du smake prisbelønt vin og blir rød på nesa!

Vingårdsbesøk i Balaton

Besøk den flotte innsjøen Balaton og 2 vingårder!

trendy vinbar i Budapest

Smak prisbelønt vin på trendy vinbarer eller flotte vinkjellere! Bli med på vinsmaking i Budapest!

Visste du at du kan besøke 2 vingårder på en av våre dagsutflukter?

Tagger

Les mer om vingårdsbesøk i Ungarn her! 

Kos deg med vingårdsbesøk i Budapest

Bli med på vingårdsbesøk rett utenfor Budapest! Her kan du smake prisbelønt vin og blir rød på nesa!

Les mer
Vingårdsbesøk i Balaton

Besøk den flotte innsjøen Balaton og 2 vingårder!

Les mer
Lei en vingård i Ungarn

Lei en vingård i Ungarn - og nyt vingårdslivet med perlende vin og kortreist mat!

Les mer

Sugen på å smake vin sa du? Da skal du lese noen av sakene under! 

trendy vinbar i Budapest

Smak prisbelønt vin på trendy vinbarer eller flotte vinkjellere! Bli med på vinsmaking i Budapest!

Les mer

Visste du at du kan besøke 2 vingårder på en av våre dagsutflukter?

Les mer
Øl tur til Budapest - besøk et mikrobryggeri

I Ungarn har man brygget øl i over 1000 år, og ølet som brygges lokalt er både er godt og ikke minst rimelig!

Les mer
Kontakt Budapest.no
Vi hjelper både grupper og enkeltpersoner.
Book noen nyttige tjenester
Vinfestival i Budapest

Les mer om vinfestivalen i Budapest her!

Vinklubbtur til Budapest

Ta med vinklubben til Ungarn og smak deg gjennom perlende viner!

Vinmiddag i Budapest

Vinmiddag med 4-5 viner smakes på nydelig vinbrasseri i sentrum av Budapest!

Fra vår facebook side

Les hva andre synes om våre tjenester!

Budapestagency er virkelig til uvurderlig støtte for oss som studerer her i Budapest, på ALLE måter. Må også nevne de fantastiske oppleggene og den utrolig bra servicen Ronny, Victoria, og resten av Budapestagency leverer hver gang jeg har hatt familien på besøk. Dere setter virkelig spissen på studieoppholdet. Kan ikke gjøre annet enn å rose dere med store ord!
Fredrik Femtehjell Friberg 5
Fredrik Femtehjell Friberg 16-09-2014 09:47:15
Vi i Tveit Regnskap var så heldig å få være på tur til bratislava med budapestagency som arrangør.Tipp topp tommel opp gleder oss allerede til neste tur med masse godt humør
Ellen Suhr Ydstebø 5
Ellen Suhr Ydstebø 30-09-2015 20:14:31
Gode tips, bra priser og et litt annerledes reiseselskap med narhet til det de jobber med. Helt genialt!
Sissel Gylterud 5
Sissel Gylterud 05-10-2016 23:34:41
{assign_variable:p_url=""}